Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία της Ιταλίας με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη. Επισήμανε: «Είναι θεμελιώδες να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας σύμφωνα με την ευθυγράμμιση τους με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ. Οι στρατηγικές εξαρτήσεις δεν προάγουν την στρατηγική αυτονομία». Οι δηλώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της Ελλάδας για την αυξανόμενη συνεργασία της Ιταλίας με την Τουρκία.
Η ιταλική εταιρεία Leonardo, τρίτη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την τουρκική Baykar Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή drones.
Η Baykar κατασκευάζει τα drones Bayraktar και οι δύο εταίροι στοχεύουν σε σημαντικό μερίδιο της αγοράς, εκτιμώντας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια οι πωλήσεις drones στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Baykar είχε ήδη αποκτήσει την ιταλική Piaggio Aerospace τον Δεκέμβριο του 2024. «Η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις προηγμένες πλατφόρμες της Baykar και την εμπειρία της Leonardo στη σχεδίαση συστημάτων αποστολής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, CEO της Leonardo, δήλωσε: «Η τεχνολογική συνεργασία είναι κρίσιμη για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια. Η ειρήνη απαιτεί υπεράσπιση… ακόμα και με τουρκικά drones made in… Europe».
Οι αμυντικές εξαγωγές της Ιταλίας
Η Ιταλία επενδύει όλο και περισσότερο στη βιομηχανία αμυντικών συστημάτων, καθώς η Ευρώπη αναμένεται να διαθέσει 800 δισεκατομμύρια ευρώ για τον επανεξοπλισμό της.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες αναταραχές έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ιταλικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι εξαγωγές βαρέων όπλων της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 138% μεταξύ 2020-2024.
Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας τις Η.Π.Α. Το 71% των ιταλικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή, με 28% προς το Κατάρ και 18% προς Κουβέιτ και Αίγυπτο.
Από τις ελληνικές εξαγωγές, το 44,1% κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ το υπόλοιπο 55,9% σε τρίτες χώρες.
Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη. Μια σημαντική είδηση έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, επενδύοντας 830.000 ευρώ το 2021, απέκτησε ιταλικό πολεμικό υλικό αξίας 231 εκατομμυρίων ευρώ το 2024.
Αύξηση των εξαγωγών στην Αφρική
Η αύξηση των ιταλικών εξαγωγών όπλων στην Αφρική είναι δραματική: το 2023 καταγράφηκε αύξηση 353% σε σύγκριση με το 2022, με την υποσαχάρια Αφρική να σημειώνει αύξηση 501,35%.
Η Ιταλία έχει ανέβει από τη 10η στην 6η θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις βαρέων όπλων, με μερίδιο 4,8% στην αγορά.
Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός υπό τη Μελόνι
Η Ιταλία ενισχύει τις στρατιωτικές της δαπάνες, με το ΝΑΤΟ να ζητά αύξηση από 1,5% στο 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Μελόνι επιβεβαίωσε ότι στόχος θα επιτευχθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας το 2025. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον πιέζει για νέο στόχο 5%, που φαίνεται δύσκολος δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Ενρίκο Πιοβεζάνα, η Ιταλία ήδη προχωρά σε μεγάλο επανεξοπλισμό με πολυετή προγράμματα αξίας πάνω από 73 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τη θέση της στον ευρωπαϊκό στρατιωτικό χάρτη.
Ρεκόρ παραγγελιών
Η συνολική αξία εξαγωγών πολεμικού υλικού της Ιταλίας το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 21,8% σε σχέση με το 2023.
Η Leonardo και η Fincantieri είναι από τις κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες στην Ιταλία, με χαρτοφυλάκιο παραγγελιών που ξεπερνά τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Δυσχέρειες στη διαφάνεια
Οι μεγαλύτερες τράπεζες που σχετίζονται με τον αμυντικό τομέα είναι η Unicredit, η Deutsche Bank και η Intesa Sanpaolo, καλύπτοντας το 69% των συνολικών αξιών. Ωστόσο, προωθείται νομοσχέδιο που θα μειώσει τη διαφάνεια στις διαδικασίες εξαγωγών όπλων, συγκεντρώνοντας αποφάσεις στο χέρι της κυβέρνησης και περιορίζοντας τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου και άλλων φορέων.