Η Ινδία ανακοίνωσε σειρά μέτρων που υποβαθμίζουν τις σχέσεις της με το Πακιστάν την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση κατοίκων που σκότωσε 26 άνδρες σε τουριστική τοποθεσία του Κασμίρ, η οποία είναι η χειρότερη που έχει συμβεί σε αμάχους εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, δήλωσε ότι οι διασυνοριακοί δεσμοί της επίθεσης «ανακαλύφθηκαν» σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, όπου αποφασίστηκε να αναληφθούν μέτρα κατά του Πακιστάν.
Μέτρα κατά του Πακιστάν
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί θα αναστείλει άμεσα μια σημαντική συνθήκη σχετικά με τα νερά του ποταμού, η οποία επιτρέπει τη χρήση των υδάτων του συστήματος του ποταμού Ινδού μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Μίσρι, οι σύμβουλοι άμυνας στην πακιστανική ανώτατη επιτροπή στο Νέο Δελχί έχουν χαρακτηριστεί persona non grata και τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν, ενώ η συνολική δύναμη της ινδικής επιτροπής στο Ισλαμαμπάντ θα μειωθεί από 55 σε 30 άτομα.
Ο κύριος σταθμός ελέγχου μεταξύ των δύο χωρών θα κλείσει άμεσα και οι Πακιστανοί πολίτες δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ινδία χωρίς ειδική βίζα, δήλωσε ο Μίσρι.
Φονική επίθεση
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τα πυρά που έπεσαν την Τρίτη στην κοιλάδα Baisaran στην περιοχή Pahalgam της γραφικής ομοσπονδιακής περιοχής των Ιμαλαΐων του Τζαμού και του Κασμίρ. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 25 Ινδοί και ένας υπήκοος του Νεπάλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η επίθεση αποτελεί τη χειρότερη κατά αμάχων στην Ινδία από τις επιθέσεις του 2008 στη Βομβάη, διαταράσσοντας την ησυχία που είχε εγκαθιδρυθεί στο Κασμίρ, όπου ο τουρισμός είχε αναπτυχθεί παράλληλα με την εξέγερση κατά της Ινδίας, η οποία έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Η λιγότερο γνωστή μαχητική ομάδα, η «Αντίσταση του Κασμίρ», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την αντίθεσή της προς την εγκατάσταση άνω των 85.000 «ξένων» στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί σύμφωνα με αυτούς «δημογραφικές αλλαγές».
Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι η «Αντίσταση του Κασμίρ», γνωστή και ως «Μέτωπο της Αντίστασης», αποτελεί ένα μέτωπο μαχητικών οργανώσεων που λειτουργούν από το Πακιστάν, όπως η Λασκάρ-ε-Τάιμπα και η Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν.
Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει τη μαχητική βία στο Κασμίρ, δηλώνοντας ότι παρέχει μόνο ηθική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη στην τοπική εξέγερση.
Πηγή: Reuters