Ηχηρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην ινδική πόλη Τζαμού αργά την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μιας επίθεσης με drones και πυραύλους που φέρεται να προήλθε από το Πακιστάν, στοχεύοντας στρατιωτικές βάσεις γύρω από την περιοχή του Κασμίρ. Αυτή η κατάσταση σημειώνεται στη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ των γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων.
Σείστρα ακούστηκαν και κόκκινες λάμψεις φωτός φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Τζαμού για περίπου 2,5 ώρες, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters, υποδεικνύοντας μία σοβαρή κλιμάκωση στην μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των χωρών εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Στον πρώτο αυτό κύκλο των συγκρούσεων, σχεδόν τέσσερις δωδεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Όπως δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας στο X, «οι στρατιωτικές βάσεις στο Τζαμού, το Παθανκότ και το Ουνταμπούρ δέχτηκαν επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προερχόμενα από το Πακιστάν, κατά μήκος των διεθνών συνόρων στο Τζαμού και Κασμίρ.»
Η ανακοίνωση τονίζει ότι «οι απειλές εξουδετερώθηκαν γρήγορα… Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές».
Επιπλέον, ινδικά τηλεοπτικά κανάλια παρουσίασαν εικόνες πυροτεχνημάτων και φωτεινών εκρήξεων στον ουρανό, πάνω από την πόλη Τζαϊσαλμέρ στην πολιτεία Ρατζαστάν, που συνορεύει με την νότια πακιστανική επαρχία Σιντ.
Το Πακιστάν διαψεύδει τις κατηγορίες
Σε επίσημη δήλωσή του, το Ισλαμαμπάντ απέρριψε τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε στο Παθανκότ, στη Σριναγκάρ και στην Τζαϊσαλμέρ, χαρακτηρίζοντας τις ως «εντελώς αβάσιμες, πολιτικά υποκινούμενες και μέρος ενός ανεύθυνου προπαγανδιστικού εκστρατεία κατά του Πακιστάν».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση «με πλήρη αποφασιστικότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν».
Η ηλεκτροδότηση στο Τζαμού αποκαθίσταται σταδιακά μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters.
Οκτώ πύραυλοι, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από το Πακιστάν κατά θέσεων στις πόλεις Σατουάρι, Σάμπα, Ρανμπίρ Σινγκ Πούρα και Άρνια στην περιοχή Τζαμού, αναχαιτίστηκαν από αμυντικές δυνάμεις, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Ινδίας.
Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου στρατηγικού σχεδίου.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Καουτζά Μουχαμάντ Ασίφ, είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα ότι πιθανή αντεπίθεση είναι «ολοένα και πιο πιθανή» έπειτα από τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με επιθέσεις με drones.
Δυνάμεις από τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, έχουν καλέσει τις χώρες αυτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές πυρηνικής αστάθειας. Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχόρη του Πακιστάν έχει συμβουλέψει το προσωπικό να παραμείνει σε εγρήγορση.
Συμβουλές για αποκλιμάκωση από τον Ρούμπιο
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, ζήτησε αποκλιμάκωση σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Subrahmanyam Jaishankar, και τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Shehbaz Sharif, την Πέμπτη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η σχέση Ινδίας-Πακιστάν είναι τεταμένη από την ανεξαρτησία τους το 1947, με τις χώρες να έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, δύο εκ των οποίων αφορούσαν το Κασμίρ. Αμφότερες οι χώρες κατέχουν πυρηνικά όπλα από τη δεκαετία του 1990.
Δrones και στρατιωτικά πλήγματα
Κατά τις τελευταίες συγκρούσεις, η Ινδία ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε εννέα θέσεις «τρομοκρατικών υποδομών» στο Πακιστάν σε αντίποινα για επιθέσεις στο ινδικό Κασμίρ. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη, γεγονός που η ινδική πρεσβεία στο Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει «παραπληροφόρηση».
Σύμφωνα με τον στρατό του Πακιστάν, την Πέμπτη κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ινδία σε πολλές τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων των Καράτσι και Λαχόρης.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πακιστανικές δυνάμεις επιχείρησαν επιθέσεις σε διάφορους στρατηγικούς στόχους στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Ινδίας, οι οποίες «εξουδετερώθηκαν» από τα ινδικά συστήματα αεράμυνας.
Ως αντίκτυπο, οι ινδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ραντάρ και αμυντικά συστήματα σε διάφορες τοποθεσίες στο Πακιστάν την Πέμπτη.
Νωρίτερα, και οι δύο χώρες παρατήρησαν πτώση στις αγορές τους, ο δείκτης αναφοράς του Πακιστάν (KSE) έκλεισε με πτώση 5,9%.
Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκαν πανικοί στις αγορές της ινδικής πολιτείας Παντζάμπ, όπου οι πολίτες προμηθεύονταν είδη πρώτης ανάγκης.
Πηγή: Reuters