Η Ινδία εξετάζει σχέδια για σημαντική αύξηση της αντλούμενης ποσότητας νερού από έναν μεγάλο ποταμό που τροφοδοτεί αγροτικές περιοχές του Πακιστάν, στο πλαίσιο αντίποινων για μια θανατηφόρα επίθεση τον Απρίλιο κατά τουριστών, την οποία το Νέο Δελχί αποδίδει στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.
Μετά τον θάνατο 26 πολιτών στο ινδικό Κασμίρ σε αυτό που η Ινδία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια, το Δελχί «ανέστειλε» τη συμμετοχή του στη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού του 1960, η οποία ρυθμίζει τη χρήση του ποταμού. Αν και το Πακιστάν αρνείται την εμπλοκή του, η συμφωνία παραμένει ανενεργή, παρά την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών μετά από δεκαετίες εντάσεων.
Αφού ανέστειλε τη συμμετοχή της, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διέταξε τον επιταχυνόμενο σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων στους ποταμούς Chenab, Jhelum και Indus, τρεις υδάτινους οδούς που χρησιμοποιούνται κυρίως από το Πακιστάν, όπως δήλωσαν έξι πηγές στο Reuters.
Ένα από τα κύρια σχέδια περιλαμβάνει την επέκταση του καναλιού Ρανμπίρ στο Σενάμπ, το οποίο μεταφέρει νερό από την Ινδία σε περιοχές του Πακιστάν, διπλασιάζοντας το μήκος του στα 120 χιλιόμετρα. Το κανάλι αυτό έχει ιστορία από τον 19ο αιώνα, πολύ πριν από την υπογραφή της συνθήκης.
Η Ινδία έχει δικαίωμα να αντλεί περιορισμένες ποσότητες νερού από το Chenab για άρδευση. Εάν το κανάλι επεκταθεί, θα μπορούσε να αντλεί 150 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, από περίπου 40 κυβικά μέτρα σήμερα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων και εγγράφων.
Προηγούμενα της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση του καναλιού Ρανμπίρ δεν έχουν αναφερθεί, αν και οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και συνεχίζονται. Τα υπουργεία Υδάτων και Εξωτερικών της Ινδίας, καθώς και το Γραφείο του Μόντι, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχόλια. Η NHPC, η ινδική εταιρεία που διαχειρίζεται πολλά υδροηλεκτρικά έργα, επίσης δεν απάντησε σε αιτήματα.
Ο Μόντι, σε πρόσφατη ομιλία του, δήλωσε ότι «το νερό και το αίμα δεν μπορούν να ρέουν μαζί», αν και δεν αναφερόμενος στη συνθήκη. Ο Υπουργός Υδάτων Πατίλ δήλωσε πως το υπουργείο του θα εφαρμόσει όσα ορίζει ο Πρωθυπουργός.
Η εκτροπή του νερού θεωρείται «πράξη πολέμου» από το Ισλαμαμπάντ
Τα Υπουργεία Υδάτων και Εξωτερικών του Πακιστάν δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ισάκ Νταρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ινδία πως η αναστολή της συνθήκης είναι παράνομη και ότι αυτή παραμένει σε ισχύ από την πλευρά τους.
Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της συνθήκης, το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι θεωρεί «οποιαδήποτε προσπάθεια να περιορίσει ή να εκτρέψει τη ροή του νερού που ανήκει στο Πακιστάν» ως «πράξη πολέμου».
Περίπου το 80% των καλλιεργειών του Πακιστάν εξαρτώνται από το σύστημα Indus, όπως και όλα τα υδροηλεκτρικά έργα στη χώρα. Οι οποίες αλλαγές στη ροή του νερού μπορεί να απαιτήσουν χρόνια για να αναγνωριστούν από διεθνείς παρατηρητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισλαμαμπάντ έχει ανησυχίες σχετικά με τις δίωρες ροές νερού που μπορεί να προκύψουν από τις εργασίες που εκτελούνται από το Δελχί.
Η Συνθήκη Υδάτων
Το σύστημα του Ινδού διασχίζει στρατηγικές περιοχές, αρχίζοντας από τη λίμνη Μανσάροβαρ στο Θιβέτ, και αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες συμφωνίες κοινής χρήσης νερού παγκοσμίως, ενώ έχει επιβιώσει από πολέμους και εντάσεις.
Το Πακιστάν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για διάφορα ινδικά έργα και το Δελχί υπήρξε σε συζητήσεις αναθεώρησης της συνθήκης λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού του.
Η συνθήκη περιορίζει τις υδροηλεκτρικές δραστηριότητες της Ινδίας στους τρεις ποταμούς που προορίζονται για το Πακιστάν. Ωστόσο, η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιεί τους τρεις άλλους ποταμούς όπως επιθυμεί.
Παράλληλα με την επέκταση του καναλιού Ρανμπίρ, η Ινδία εξετάζει επίσης έργα που θα μειώσουν τη ροή προς το Πακιστάν, όπως αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα.
Ένα εκ των εγγράφων προτείνει ότι το νερό από τον Ινδό, το Σενάμπ και το Τζέλουμ μπορεί να ανακατανέμεται σε ποτάμια στη βόρεια Ινδία.
Η Ινδία έχει δημιουργήσει επίσης σχέδια για πολλαπλά έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Τζαμού και Κασμίρ και στοχεύει στην αύξηση της ισχύος τους.
Το Πακιστάν προετοιμάζεται να αναλάβει νομικές ενέργειες σε διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Το νερό δεν πρέπει να είναι όπλο»
Ο Υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν δήλωσε ότι «το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο».
Αυτό το ζήτημα ανησυχεί και παρατηρητές στην Ινδία, καθώς η γεωπολιτική πίεση στην περιοχή αυξάνεται, με πηγές που φοβούνται ότι αυτές οι στρατηγικές μπορεί να προκαλέσουν αντίκτυπο και σε άλλες χώρες.
Πηγή: Reuters