Κυβερνητικές πηγές εξηγούν την απόφαση της Ελλάδας να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο του Λονδίνου, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη συνάντηση δεν οργανώνεται από κάποιον διεθνή οργανισμό, αλλά αποτελεί μια αυτόνομη πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «έχουν κληθεί κυρίως χώρες, και από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία και θεωρούνται διαθέσιμες για επιπρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη».
«Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον ουκρανικό λαό. Το κατάλληλο θεσμικό φόρουμ για τη συζήτηση της στήριξης προς την Ουκρανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το επερχόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι σχετικές δεσμευτικές αποφάσεις», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν, «ο πρωθυπουργός θα εκφράσει ξανά τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της, που απαιτεί τολμηρές στρατηγικές, όπως η δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, προκειμένου να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις για την άμυνα, καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προγραμμάτων υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα. Η θέση της Ευρώπης πρέπει να είναι ενιαία και συνεκτική».