Η απόφαση των αδελφών Ελένης και Δημήτρη Κεπενών να αποσύρουν την εταιρεία τους, που ιδρύθηκε στη Πάτρα τη δεκαετία του ’50, από το Χρηματιστήριο Αθηνών, φαίνεται να είναι ειλημμένη. Ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση όλων των υπολοίπων μετοχών της Μύλοι Κεπενού ΑΒΕΕ.
Η απόφαση των δύο αδελφών, οι οποίοι είναι επικεφαλής της εισηγμένης αλευροβιομηχανίας τα τελευταία πέντε χρόνια, αναλαμβάνοντας τους ρόλους του CEO και προεδρεύοντα σε ηλικία μόλις 34 και 29 ετών αντίστοιχα, προήλθε από τη μειωμένη μετοχική διασπορά (κάτω από 8%), που απέχει σημαντικά από το απαιτούμενο όριο του 25%, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ.

Έτσι, αποφασίστηκε να αποσυρθούν από το Χρηματιστήριο, περισσότερο από 23 χρόνια μετά την αρχική τους διαπραγμάτευση.
Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν εύκολη για τους αδελφούς Κεπενού, οι οποίοι διαχειρίζονται μια εταιρεία που έχει γίνει ταυτισμένη με το κριθάρι της ελληνικής γης.
Σήμερα, η γνωστή αλευροβιομηχανία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Πάτρα και πλήρως εξοπλισμένες αποθήκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λάρισα, ενώ ο ιδιόκτητος στόλος φορτηγών μεταφέρει τα άλευρα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό.
Η γλυκόπικρη γεύση
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πορεία της νέας γενιάς φέρνει μια γλυκόπικρη αίσθηση. Παρόλο που η εισηγμένη είναι σταθερά κερδοφόρα και μοιράζει συνεχώς μερίσματα, ταυτόχρονα βρίσκεται σε πορεία στασιμότητας, ενώ ο ανταγωνισμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς.
Δελένδας: Aπό τα «made in GR» φωτοβολταϊκά έως τις φρεγάτες της Naval και το mall του Ελληνικού
Η αποτίμηση στο χρηματιστήριο ανέρχεται σε μόλις 12,5 εκατ. ευρώ, με την ετήσια κερδοφορία να φτάνει 790 χιλ. ευρώ, τον ετήσιο τζίρο σε 57,9 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα σε 2,8 εκατ. ευρώ, και τον δανεισμό να ανέρχεται σε 22,5 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της δημόσιας πρότασης
Μια από τις τελευταίες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι αδελφοί Κεπενός είναι το ύψος της δημόσιας προσφοράς.
Οι μέτοχοι μειοψηφίας, καθώς και η αγορά, αναμένουν μια τιμή που θα διορθώσει, τουλάχιστον εν μέρει, τις αδικίες στο ταμπλό, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 12,5 εκατ. ευρώ, αν και σταθερή, υπολείπεται σημαντικά της λογιστικής αξίας, που ξεπερνά τα 18,3 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Πώς τα λιμάνια «φούσκωσαν» κατά 500 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)