Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας intensifies, η Ευρώπη καλείται να βρει νέες στρατηγικές και σταθερές μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έφτασαν σε καταστροφικά επίπεδα. Η Κίνα αντέτεινε σήμερα στην αύξηση του 145% στους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στα κινεζικά αγαθά, με ανάλογη αύξηση των δασμών της από 84% στο 125% για τα αμερικανικά προϊόντα.
Παρόλο που η απόφαση του Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών της ΕΕ, έφερε μια αίσθηση αποκλιμάκωσης, η δήλωση του Γάλλου προεδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η αναστολή αυτή παρέχει «μια ευάλωτη παύση», δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία της».
Μαζί στην «αντίσταση»
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να συνεργαστεί με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στην πίεση που υφίστανται από τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει σχετικά με τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, χαρακτήρισε αφελή και επικίνδυνη την ιδέα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο και προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
«Η υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Κίνα είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους σήμερα.
Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη εν μέσω της παρούσας παγκόσμιας αβεβαιότητας προερχόμενης από τις κινήσεις του Τραμπ. «Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει τους δασμούς, αυτό είναι ένας σεισμός, αλλά όταν 48 ώρες αργότερα τους σταματά, αυτός είναι άλλος σεισμός», είπε.
Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρουν μια «αξιοπρεπή giảiση μέσω διαπραγματεύσεων» για τους δασμούς, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική οικονομία «δεν θα γλιτώσει από αυτή την κλιμάκωση».
«Απαιτούμε λιγότερα, όχι περισσότερα, εμπόδια στο εμπόριο και πρέπει να επιτύχουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία να συμφωνήσουν όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.
Η γερμανική εξαγωγική οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες μιας «μαζικής κλιμάκωσης» στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν σήμερα τρόπους αξιοποίησης αυτής της παύσης για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, «η αμερικανική πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε άλλη μια συζήτηση γύρω από τους μηχανισμούς αντίδρασης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Κούκις.
Ο Κούκις επισήμανε επίσης ότι «τα μέτρα για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής δεν είναι επαρκή, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές στα αμερικανικά παρεχόμενα υπηρεσίες», καλώντας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ψηφιακού τομέα της ΕΕ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο, μετά από συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, τόνισε ότι η Ισπανία υποστηρίζει μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας, που θα στηρίζεται στη διαπραγμάτευση για την επίλυση διαφορών και τη συνεργασία σε κοινού ενδιαφέροντος τομείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ