«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος, πρέπει να λάβει αποφάσεις σε μία διεθνή συγκυρία γεμάτη αποσταθεροποίηση»
«Ο φόβος είναι και πάλι παράγοντας που ωθεί προς την ενοποίηση της Ευρώπης. Έχει έρθει η ώρα για μια νέα αφύπνιση, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση και να μη βασίζεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να λείπει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής ικανότητας, να μην έχουμε κοινές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και σαφείς κανόνες σχετικά με τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επιπλέον, ανέφερε: «Θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο σε αυτό. Πριν από λίγα χρόνια, δημιουργήθηκε ένας φάκελος που πρωτοστάτησε στη θέσπιση κανόνων για τις εξαγωγές όπλων από ευρωπαϊκές χώρες σε τρίτες χώρες. Καταφέραμε, και το θεωρώ προσωπική μου επιτυχία, να συμπεριληφθούν κανόνες και για την Τουρκία. Δεν μπορεί να εξοπλίζεται η Τουρκία, η Τουρκία του casus belli, η Τουρκία του Αττίλα, από χώρες που προμηθεύουν και εμάς, οι οποίες είναι ευρωπαίοι εταίροι. Αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλα κράτη της Ευρώπης που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών», υπογράμμισε.
«Η Λευκή Βίβλος και η ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας δεν έχει καμία σχέση με όσα παρουσιάζει η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ας είμαστε ειλικρινείς: το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η κυρία φον ντερ Λάιεν για άλλη μια φορά αγνόησε αυτό το ψήφισμα. Είναι κατώτερη των περιστάσεων. Για άλλη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις διαφωνίες άλλων κομμάτων, υιοθέτησε μια πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι στις πραγματικές ανάγκες που αφορά και την άμυνα, αλλά και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ποιες είναι οι προτάσεις; Δανειστείτε χαμηλότοκα με την υπόσχεση της ρήτρας διαφυγής. Αλλά εμείς, που έχουμε ένα βαρύ φορτίο εξοπλιστικών προγραμμάτων και τεράστιο δημόσιο χρέος, πώς ωφελούμαστε από την αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα; Σε καμία περίπτωση. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το Συμβούλιο; Η λύση είναι προφανής: οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από εξοπλιστικά προγράμματα, πρέπει να έχουν εγγυήσεις και αυτά τα προγράμματα να είναι επιδοτούμενα», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε χώρες με αναθεωρητικούς προσανατολισμούς, όπως η Τουρκία, όσον αφορά στη συνεργασία με τις εταιρείες τους. Δεν είναι αποδεκτό με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτείται η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση που κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει, ζητώντας ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.