Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει στον πρόεδρο Τραμπ 50 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές προϊόντων, υπό τον όρο ότι θα αποσυρθούν οι δασμοί 10% στα ευρωπαϊκά αγαθά.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πιο αναγνωρίσιμο αγαθό στη «λίστα» που έφτιαξε ο Σέφκοβιτς είναι το αμερικανικό φυσικό αέριο, το οποίο θα μπορούσε να αγοραστεί από την Ευρώπη σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες.
Ωστόσο, η ζήτηση για φυσικό αέριο ποικίλλει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, και δεν εξαρτώνται όλες οι χώρες από αυτό για τον καθορισμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία με την πυρηνική ενέργεια, προσφέρουν χαμηλότερες τιμές παραγωγής, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα, βασίζονται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές.
Ακριβό φυσικό αέριο
Η προοπτική να δώσει η Ευρώπη τη λύση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζοντας φυσικό αέριο, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για «εξαγορά» του Τραμπ, προκειμένου να επιδείξει συνεργασία με την ΕΕ.
Το αμερικανικό φυσικό αέριο δεν είναι φθηνό, λόγω του κόστους που σχετίζεται με την υγροποίηση, τη μεταφορά και την επαναεριοποίηση. Αυτό θα σήμαινε ότι για ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν διπλάσιες από ό,τι πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στρεβλώσεις
Μια τέτοια εμπορική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές στρεβλώσεις στην Ευρώπη, πλήττοντας τη ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών, ειδικά για χώρες που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η Κομισιόν δείχνει να αποδέχεται μόνο τη δυνατότητα ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διασφάλισης του Συμφώνου Σταθερότητας, που αφορά τις αμυντικές δαπάνες.
Ο επανεξοπλισμός της ΕΕ
Αυτό προβάλλει την αντίληψη ότι για την ΕΕ η άμυνα είναι πιο σημαντική από την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν θεωρηθεί επαρκώς σημαντικές για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ΕΕ έχει καταλήξει ότι οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Όπως και να έχει, όχι όλες οι χώρες μέλη έχουν την ικανότητα ή την επιθυμία να αναλάβουν επιπλέον χρέος. Ανεξάρτητα από το εάν οι κανόνες το επιτρέπουν, περισσότερες υποχρεώσεις σημαίνουν δύσκολο προσανατολισμό στην επόμενη ανανέωση του πολυετούς προϋπολογισμού.
Η πρωτοβουλία για επανεξοπλισμό θα ευνοήσει χώρες με δημοσιονομικό χώρο και θα επιβαρύνει όσες δεν τον διαθέτουν, αυξάνοντας τις διαφορές ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών-μελών και προκαλώντας ανισορροπία στις εσωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει η Γερμανία, όπως η αναθεώρηση του φρένου χρέους και οι επενδύσεις σε αμυντικές δαπάνες, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία της ΕΕ, προσδιορίζοντας έναν πιο κεντρικό ρόλο της Γερμανίας.
Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια πολύ διαφορετική Ευρώπη, με τη Γερμανία σε ακόμη πιο κυρίαρχη θέση…