Διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση της Ελλάδας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή παρέχουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, «η Ελλάδα από την αρχή» υποστήριξε την απαραίτητη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Συμπληρώνουν τα εξής:
- Η Ελλάδα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία στηρίζει ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων. Το πρωί, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε εκ νέου με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Conversation between FM George Gerapetritis & Palestinian PM and FM Mohammad Mustafa, ahead of tomorrow’s #UNSC open debate on protection of civilians in armed conflict, one of the top priorities of #Greece’s Security Council Presidency. pic.twitter.com/z5JTeOEfo0
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 21, 2025
- Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο, η Ελλάδα θα προεδρεύσει αύριο στη συζήτηση στη Νέα Υόρκη για την προστασία των αμάχων, που αποτελεί προτεραιότητα της θητείας της.
- Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει ουσιαστικά την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), παρόλο που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει τη στήριξή τους.
- Με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει 11 παιδιά σε νοσοκομεία και αναμένεται συνέχεια.
- Η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει υποχρέωση να εκφράζεται θεσμικά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνυπογράψει Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει συμμετάσχει στην δήλωση της ΕΕ και των κρατών-μελών της για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.