Στο πλαίσιο της σημαντικής πτώσης της ανεργίας στη χώρα μας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm την Τετάρτη 19 Μαρτίου.
«Η Ελλάδα σήμερα καταγράφει τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών, στο 8,7%. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει πλέον χαμηλότερη ανεργία από χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την απευθείας παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς προνοούμενες έρευνες, η κα Κεραμέως τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ανακριτική δράση που να μπορεί να εκτελέσει η Επιτροπή της Βουλής, παρά μόνο το Δικαστικό Συμβούλιο». Επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά τοξική περίοδο στον δημόσιο διάλογο, και ο κ. Τριαντόπουλος έχει δηλώσει ότι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει από την προανακριτική είναι να του ασκηθεί δίωξη για υπόνοια. Ας προχωρήσουν άμεσα σε δίωξη, ώστε να μπορεί να δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή».
Η κα Κεραμέως εξέφρασε επίσης την απορία της για τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «αυτό ακριβώς ζητούσαν πρόσφατα».
Τόνισε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτικός ζητάει άμεσα να δικαστεί από το φυσικό δικαστή.
Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε ότι θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι 830 ευρώ, ενώ ήταν 650 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, εμφανίζοντας αύξηση 28%». Επίσης, εξέφρασε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό των 950 ευρώ μέχρι το 2027, συμπληρώνοντας ότι αυτή η αύξηση επηρεάζει και τα επιδόματα καθώς και το μέσο μισθό, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 1.342 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης είναι 1.478 ευρώ.
Σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η υπουργός σημείωσε ότι έχουν μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένονται περαιτέρω μειώσεις μισής μονάδας το 2027. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρίες, νυχτερινές βάρδιες και εργασία τις Κυριακές, επισήμανε ότι ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του ωρομισθίου που αντιστοιχεί σε οκτάωρη εργασία. «Έτσι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερα, με την εκτίμηση ότι οι κρατικές εισπράξεις θα αυξηθούν. Η πλειονότητα των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων προέρχεται από κανονικό έργο και όχι από υπερωρίες», ανέφερε.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε επικείμενη εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο του Rebrain Greece, το Σάββατο 29 Μαρτίου, με στόχο την επαναπατρισμό Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Πολλοί νέοι, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, έφυγαν κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών χρόνων. Ως Υπουργείο Εργασίας θεωρούμε υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την διαδικασία επαναπατρισμού τους», σημείωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν και των ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό. «Θα φέρνουμε αυτούς τους δύο κοντά, όπως κάναμε πρόσφατα σε Ολλανδία και Γερμανία, όπου 1.600 Έλληνες συμμετείχαν. Στο Λονδίνο, θα συμμετάσχουν πάνω από 25 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο να διενεργηθούν χιλιάδες επιτόπιες συνεντεύξεις για να προσελκύσουμε άλλους Έλληνες πίσω στην πατρίδα μας», κατέληξε.