Η Ελλάδα εντάσσεται στον ευρωπαϊκό χάρτη υδρογονοκίνησης, καθώς η Motor Oil εγκαινιάζει τον πρώτο υδρογανθρακικό σταθμό στην ελληνική επικράτεια και έναν από τους πρώτους στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος εμπορικός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στους Αγίους Θεοδώρους, υπό την επωνυμία AVIN, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση. Τα στελέχη της εταιρείας τόνισαν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της υδρογονοκίνησης στην Ελλάδα. Η επένδυση του σταθμού ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και επιβεβαιώνει την πρόθεση του Ομίλου να γίνει ηγετική δύναμη στα ανανεώσιμα καύσιμα του μέλλοντος.
Αυτός ο σταθμός ξεχωρίζει για πολλές πρωτιές σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το πρώτο δημόσιο εμπορικό πρατήριο υδρογόνου που κατασκευάζεται στη χώρα και ένα από τα πρώτα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, είναι ο πρώτος σταθμός που χρηματοδοτείται κατά 50% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) – Transport, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπορική διάθεση καθαρού πράσινου καυσίμου για τις οδικές μεταφορές στην Ελλάδα.
Υδρογόνο vs Εξηλεκτρισμός
Το υδρογόνο έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις του εξηλεκτρισμού, απαιτώντας μια διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με την παραδοσιακή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. «Το ενεργειακό σύστημα βασίζεται σε υγρά, αέρια και στερεά καύσιμα» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της AVIN Oil, Γιάννης Ραπτάκης. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, κυρίως εκεί όπου ο εξηλεκτρισμός είναι δύσκολος. Παράλληλα, παγκοσμίως παρατηρείται κινητικότητα στον τομέα της υδρογονοκίνησης, με 125 νέους σταθμούς να αναμένονται το 2024.
Παρά τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού και την υποστήριξη του ΥΠΕΝ για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου, η αγορά παραμένει το βασικό πρόβλημα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, επισήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη της αγοράς, η οποία απαιτεί επένδυση στις υποδομές.
Η μείωση του κόστους είναι ζήτημα χρόνου
Στο πλαίσιο αυτό, οι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των Γιάννη Ραπτάκη και Παναγιώτη Χαριτόπουλου, επισήμαναν την ανάγκη προόδου της διαδικασίας, αναμένοντας σαν αποτέλεσμα την τεχνολογική ωρίμανση και μείωση του κόστους παραγωγής. Σήμερα, το κόστος παραγωγής υδρογόνου εκτιμάται στα 15 ευρώ το κιλό, με προοπτική να πέσει στα 5 ευρώ το κιλό σε τα επόμενα χρόνια.
Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι η στρατηγική προώθησης υδρογόνου δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και στην συνολική εικόνα του ενεργειακού συστήματος και των εφαρμογών του, όπου το υδρογόνο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον εξηλεκτρισμό.
Πλεονεκτήματα του υδρογόνου
Τα οφέλη της υδρογονοκίνησης περιλαμβάνουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, γρήγορο ανεφοδιασμό (3-5 λεπτά) και μεγάλη αυτονομία (500-700 χλμ), γεγονότα που το καθιστούν ιδανικό για επαγγελματική χρήση, μεταφορές και ναυτιλία.
Μια σημαντική αγορά για το υδρογόνο είναι η χρήση του στα διυλιστήρια, όπου ήδη χρησιμοποιείται «γκρι» και «μπλε» υδρογόνο, με στόχο τη μετάβαση στο «πράσινο» υδρογόνο για την απανθρακοποίηση.
Στρατηγική διάσταση
Η προσπάθεια αυτή έχει και στρατηγική διάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης. Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στην αποθήκευση ενέργειας, σε αντίθεση με τις μπαταρίες της Κίνας και τις στρατηγικές των ΗΠΑ. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της προσέγγιση στην αποθήκευση, και αυτό μπορεί να είναι το υδρογόνο», κατέληξε.