«Η Ελλάδα αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα σε όσα έχει καταφέρει» δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου στον Realfm 97,8, απαντώντας στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την επιδοματική πολιτική, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν συνιστούν «επιδόματα». Η κ. Σδούκου επεσήμανε: «Ας δούμε τη συνολική εικόνα, κάτι που όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης, πρέπει να αναγνωρίσουμε: είναι η επιτυχία της χώρας να επιτυγχάνει σημαντικά πλεονάσματα τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν ελλείμματα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της και, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να προχωρά σε σταθερά βήματα μπροστά. Αυτό είναι το σημαντικό». Προσέθεσε επίσης:
«Η Ελλάδα είναι ένα success story σε αυτά που έχει κάνει. Αυτή η επιτυχία δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους τους Έλληνες, και μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέφουμε ένα μέρος του πλεονάσματος στους πολίτες που το χρειάζονται περισσότερο. Η αντιπολίτευση δεν θέλει να το παραδεχτεί και γι’ αυτό μιλάει για επιδόματα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλλει μια σοβαρή και μετρημένη προσπάθεια, χωρίς στιγμιαίες λύσεις, και έχει επιτύχει σταθερά όσα αξίζουν περισσότερο για τους Έλληνες. Αυτό περιλαμβάνει και τις τελευταίες ανακοινώσεις».
Η κυρία Σδούκου συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να είμαστε μάγοι. Όμως, προχωράμε με σχέδιο, ρεαλισμό και συνέπεια, και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Πράγματι, η Ελλάδα πέτυχε υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο των προβλέψεων».
Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα, η κυρία Σδούκου ανέφερε: «Ένα βήμα τη φορά. Χθες ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Επεξεργαζόμαστε ακόμη, το ‘καλάθι’ της ΔΕΘ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η δεύτερη φάση του οικονομικού σχεδίου με νέες μειώσεις φόρων, επέκταση κοινωνικών προγραμμάτων και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες, τόσο για τη σταθερότητα όσο και για την ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας επενδύσεις στις υποδομές, κ.ά.»
Αναφορικά με το στεγαστικό ζήτημα, η κυρία Σδούκου επισήμανε: «Ο κύριος στόχος είναι να αυξήσουμε την προσφορά και να αντιμετωπίσουμε την πίεση της αυξημένης ζήτησης. Η στεγαστική ακρίβεια είναι πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα πλέγμα 40 μέτρων, που κοστολογούνται γύρω στα 6,7 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής που εποπτεύει τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Σημαντικές είναι και οι προτάσεις του πρωθυπουργού, όπως η δημιουργία Παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής για την παρακολούθηση της αγοράς και των προγραμμάτων. Η προσιτή στέγη είναι αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωσή μας ως Πολιτεία να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να ενισχυθούν και να διευρυνθούν αυτές οι δράσεις».
Όσον αφορά τα μέτρα της ΔΕΘ, η κυρία Σδούκου δήλωσε ότι: «Δεν μπορείτε να περιμένετε από μένα να αποκαλύψω λεπτομέρειες για το Σεπτέμβριο, καθώς είναι υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας».
Η ίδια σημείωσε: «Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Αυτές θα διεξαχθούν κανονικά το 2027. Είμαστε στα μέσα της θητείας μας και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, μπορούμε να το πετύχουμε μόνο μέσω έργων. Στον κάθε τομέα της κυβέρνησης, υπάρχει σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ακούστε το ηχητικό: