Σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου με θέμα: «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα».
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο.
Την εισαγωγή θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα συμμετάσχουν ως εισηγητές η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Κριστιάν Μπογκέρ, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Σκοπός της συνεδρίασης είναι η ανταλλαγή στρατηγικών απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για μια ολιστική προσέγγιση στις αυξανόμενες απειλές στη θαλάσσια ασφάλεια. Θα συζητηθούν ζητήματα όπως η πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, η παράνομη αλιεία, η τρομοκρατία και οι επιθέσεις σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων διακρατικών εταιρικών σχέσεων, για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και του συντονισμού μέσων επιτήρησης και ανταλλαγής πληροφοριών.
Κρίσιμες υποδομές και κλιματική αλλαγή
Θα εξεταστούν επίσης η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών και οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια ασφάλεια και οι περιβαλλοντικές συνέπειες από παράνομες θαλάσσιες δραστηριότητες.
Σημαντική είναι η πλήρης εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών.
Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα
Οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή διεθνών νομικών πλαισίων, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τις ανάγκες ενίσχυσης ικανοτήτων και τον ρόλο της τεχνολογίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.
Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο ως προεδρεύουσα χώρα, επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμελιώδους πυλώνα για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη, και να ενισχύσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση αυτής της προτεραιότητας.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.