Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, διαπράττει «εμπορία ανθρώπων» και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη φυλάκιση Βενεζουελανών μεταναστών που απελάθηκαν στη χώρα του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού κατηγορήθηκαν ότι ανήκουν στη συμμορία Tren de Aragua. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτό είναι εμπορία ανθρώπων (…) Απαιτεί 7 εκατομμύρια δολάρια για να φυλακίσει» τους 252 υπηκόους Βενεζουέλας, είπε ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μισητή εμπορική πρακτική». Τόνισε ότι «σε κάποια φάση, η διεθνής δικαιοσύνη θα λάβει μέτρα εναντίον του Μπουκέλε για αυτό το θέμα».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασιζόμενη σε νόμο του 1798 που αφορά «αλλοδαπούς εχθρούς», απελάσε 252 υπηκόους Βενεζουέλας στο Ελ Σαλβαδόρ χωρίς να τους υποβάλει σε δίκες, κατηγορώντας τους ότι είναι μέλη της Tren de Aragua, μιας διεθνούς συμμορίας που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ.
Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ τους μετέφεραν στην CECOT, μια τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας που κατασκευάστηκε κατά την προεδρία του Μπουκέλε για τη στέγαση μελών συμμοριών.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ελ Σαλβαδόρ θα λάβει 6 εκατομμύρια δολάρια για τη φυλάκιση μιας αρχικής ομάδας 200 Βενεζουελάνων κρατουμένων. Ο πρόεδρος Μπουκέλε εξήγησε ότι «η τιμή είναι σχετικά χαμηλή για τις ΗΠΑ, αλλά σημαντική για εμάς και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του σωφρονιστικού μας συστήματος», χωρίς όμως να αποκαλύψει το ακριβές ποσό.
Το Καράκας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε την «απαλλαγή χωρίς όρους» των πολιτών της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι η σύλληψη, η φυλάκιση και η εκδίωξή τους στο Ελ Σαλβαδόρ χωρίς δίκες είναι παράνομες.
Οικογένειες πολλών κρατουμένων δηλώνουν ότι οι συγγενείς τους δεν είχαν ποτέ σχέση με την Tren de Aragua, προσθέτοντας ότι τα τατουάζ που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές αρχές ως κριτήριο για να τους χαρακτηρίσουν μέλη της συμμορίας, δεν έχουν καμία σημασία.
Η Ρόνα Ρίσκες, συγγραφέας σχετικού βιβλίου για την Tren de Aragua, υποστηρίζει επίσης ότι τα τατουάζ «δεν είναι ένα έγκυρο μέσο αναγνώρισης των μελών της συμμορίας».
«Η Tren de Aragua δεν χρησιμοποιεί τατουάζ για να αναγνωρίζει τα μέλη της», καταλήγει.