Το εναρκτήριο Φόρουμ Δελφών Slemani πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαΐου στη Σουλεϊμανίγια, στο Κουρδιστάν του Ιράκ, εστιάζοντας στον ρόλο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη διαχείριση των περιφερειακών και παγκόσμιων σχέσεων.
Στην ατζέντα κυριάρχησε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, με σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της θεσμικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Το φόρουμ συγκέντρωσε ηγετικά στελέχη από Ελλάδα, Γερμανία, Ινδία, Κατάρ και Ιράκ, υποδεικνύοντας το αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Νίκος Παπανδρέου.
Άννα Διαμαντοπούλου: «Οι Κούρδοι είναι γνωστοί μαχητές – τώρα πρέπει να γίνουν εξαιρετικοί επαγγελματίες»
Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και πρώην επίτροπος της ΕΕ, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η γεωγραφία είναι εξίσου σημαντική με την πολιτική. Όλα αλλάζουν». Υποστήριξε τον ρόλο της ΕΕ ως «υπερδύναμη» και τόνισε ότι «εξαιτίας της ΕΕ δεν υπήρξε πόλεμος στα σύνορά της όσο αυτή υπάρχει». Η Ένωση μπορεί, όπως είπε, να συμβάλει στις θετικές εξελίξεις στην περιοχή.
Αναφερόμενη στο Ιράκ, σημείωσε ότι, παρά τις θεσμικές αδυναμίες που οφείλονται στους πολέμους, έχει τρία κρίσιμα πλεονεκτήματα: τη γεωγραφία, το δημογραφικό δυναμικό και τους φυσικούς πόρους. Πρότεινε την ενίσχυση των υποδομών και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: «Οι Κούρδοι είναι γνωστοί μαχητές – τώρα πρέπει να γίνουν εξαιρετικοί επαγγελματίες».
Αναφερόμενη στις γυναίκες, μοιράστηκε την εμπειρία της μπροστά στο άγαλμα μιας Κούρδισσας μαχήτριας και πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος τύπου Erasmus, αποκλειστικά για νεαρές γυναίκες στην περιοχή, με στόχο την υποστήριξή τους στην ίδρυση startups: «Μπορεί αυτό το εγχείρημα να μην είναι εύκολο, αλλά σκεφτείτε μια μεγάλη startup που ιδρύεται από γυναίκες στο Ιράκ και αναπτύσσεται με τη στήριξη της Ελλάδας ή της ΕΕ».