«Ήμουν ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Πλέον, δεν είμαι τίποτα από αυτά. Είμαι ό,τι έχει απομείνει από εμένα…», δήλωσε ο Πέτρος Φιλιππίδης κατά την απολογία του την περασμένη Παρασκευή στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, όπου απαντά σε κατηγορίες απόπειρας βιασμού δύο γυναικών συναδέλφων του το 2010 και το 2014. Η απολογία του περιλάμβανε κριτική προς τους αντιπάλους του, αλλά και αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε «εγωιστής» και «αλαζόνας».
Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ποτέ δεν εγκλημάτησα, δεν βίασα, δεν αποπειράθηκα να βιάσω. Δεν έβλαψα κανένα άνθρωπο ηθελημένα». Περιέγραψε τον εαυτό του ως «ανθρωπάκι από πλαστελίνη» που διαλύθηκε μετά τις καταγγελίες ει εις βάρος του και προσπαθεί να ξαναχτίσει την προσωπικότητά του, όπως την θυμάται σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτόν τον άνθρωπο τον θυμάμαι. Δεν αναγνωρίζω εκείνον που μου συστήνουν εδώ και τέσσερα χρόνια», ανέφερε.
«Συναινετικές σχέσεις»
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «συναινετικές σχέσεις» με τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες ως «κατασκευασμένες αφηγήσεις» στα πλαίσια ενός «οργανωμένου σχεδίου» για την εξόντωσή του. Κάλεσε επίσης το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) «καρκίνωμα», υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε μεγαλύτερη βία απ’ ό,τι καταγγέλλει.
Η υπεράσπισή του παρουσίασε κατάθεση δικηγόρου από την προηγούμενη Τρίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΣΕΗ πίεζε για ποινική δίωξη ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τα νομικά κριτήρια. Ο μάρτυρας αυτός, ο οποίος είχε ασχοληθεί με παλαιότερες καταγγελίες, ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις από στελέχη του ΣΕΗ να «ενισχυθούν» οι καταγγελίες προκειμένου να φτάσουν στο ακροατήριο.
Ομαδοποίηση καταγγελιών
«Υπήρχε βούληση από το ΣΕΗ να ομαδοποιηθούν οι καταγγελίες. Ήθελαν να κινηθούν δικαστικά με το ζόρι και έλεγαν “τώρα είναι η ώρα”», είπε ο μάρτυρας. Κατέθεσε ακόμα ότι είχε δεχθεί ερωτήσεις από μέλη του ΣΕΗ, όπως τον τότε γενικό γραμματέα, σχετικά με τη νομική βάση των καταγγελιών για να προχωρήσουν δικαστικά. Παρ’ ότι τους εξηγούσε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή, αυτοί συνέχιζαν να επιμένουν. Αφήνοντας υπονοούμενα, ανέφερε ότι ζητήθηκε από τις καταγγέλλουσες «να προσθέσουν περισσότερα» στις αφηγήσεις τους για τη στοιχειοθέτηση σοβαρότερων αδικημάτων.
Στο στόχαστρο
Εκτός από το ΣΕΗ, ο Π. Φιλιππίδης στόχευσε γνωστές ηθοποιούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, όπως η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Εβελίνα Παπούλια και η Κάτια Δανδουλάκη, τις οποίες κατηγόρησε είτε για υπερβολές είτε για ανακρίβειες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απολογία του είχε αναφορά σε σημεία που αναιρούν προηγούμενα λεγόμενά του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όπως το πώς έφυγε η πρώτη καταγγέλλουσα από το καμαρίνι του στο «Μουσούρη».
Με την ολοκλήρωση της απολογίας και τη διαδικασία της εισαγγελικής πρότασης, η δίκη του ηθοποιού μπαίνει στην τελική της φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν πολλές έντονες στιγμές. Μια τέτοια προσδιορίστηκε στο τέλος της ακρόασης την περασμένη Τετάρτη, όταν η υπεράσπιση κατέθεσε αιτήματα που προκάλεσαν την αντίδραση των νομικών εκπροσώπων των δύο γυναικών.
Ένα από αυτά, το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο, περιλάμβανε την εξαίρεση ενός μέλους του δικαστηρίου, με το επιχείρημα ότι υπάρχει υποψία μεροληψίας λόγω φιλίας του με τον πρώην συνήγορο του κατηγορούμενου. Η πλευρά της κατηγορίας χαρακτήρισε το αίτημα προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας προκειμένου οι αποφάσεις να εκδοθούν μετά την αποχώρηση της προεδρεύουσας.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο Θ. Σοφός, επειδή απολύθηκε, ίσως επιθυμεί να «εκδικηθεί» τον πρώην πελάτη του. Οι υποψίες της κατηγορίας σχετικά με τον σκοπό καθυστέρησης ενισχύθηκαν από αυτοτελή αίτημα της υπεράσπισης λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας για διακοπή της δίκης μέχρι να εξεταστεί το κινητό τηλέφωνο της πρώτης καταγγέλλουσας.
Η μάρτυρας ανέφερε ότι έχει παραδώσει το κινητό, αλλά αυτό έχει υποστεί ζημιά από νερό. Οι εγκληματολογικές υπηρεσίες του Σώματος δήλωσαν ότι μπορούν να ανακτήσουν μηνύματα με «προηγμένες μεθόδους», όμως απαιτείται χρόνος. Οι νομικοί εκπρόσωποι των γυναικών υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του κινητού είναι γνωστή από το προηγούμενο δικαστήριο και ότι αν η υπεράσπιση δεν είχε σκοπιμότητα, θα είχε υποβάλει την αίτηση νωρίτερα στη διαδικασία.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews