Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των αντιρρυπαντικών δράσεων στην Ελλάδα είναι το “Cyclone Project”. Αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν αναλάβει τον καθαρισμό 51 αρχαιολογικών χώρων, 27 ρεμάτων, 20 επαρχιακών οδών, 8 ποταμών και 2 λιμνών, με τη συμμετοχή 920 εθελοντών από τοπικές οργανώσεις, σχολεία και τις ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια 290 ημερών δράσης και 83.256 ωρών καθαρισμού, οι ομάδες του προγράμματος έχουν απομακρύνει πάνω από 1.068 τόνους απορριμμάτων, συνολικού όγκου 8.525 κυβικών μέτρων και 1.614.002 κομμάτια σκουπιδιών.
Η δράση του «Κυκλώνα» ξεχωρίζει από άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την πολιτιστική κληρονομιά, αφαιρώντας απορρίμματα από περιοχές με ιστορική και οικολογική σημασία.
Οι ομάδες του “Cyclone Project” πραγματοποιούν καθημερινά, για περίπου οκτώ ώρες, καθαρισμούς μεγάλης κλίμακας, καταγράφοντας αναλυτικά τα απορρίμματα που συλλέγουν. Τα πιο συχνά αντικείμενα που βρίσκονται περιλαμβάνουν πλαστικά μιας χρήσης, οικοδομικά υλικά, παλέτες, νάιλον φύλλα, καθώς και μεγαλύτερα αντικείμενα όπως καναπέδες, στρώματα, χαλιά, ηλεκτρικές συσκευές, πίνακες και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Το “Cyclone Project” ξεκίνησε το Απρίλιο του 2024, ως απάντηση σε μια κρίσιμη διαπίστωση: ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων στη θάλασσα προερχόταν από ενδοχώρα, πιθανόν μέσω ποταμών και ρεμάτων. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα πρόγραμμα που στοχεύει κατ’ ευθείαν στην πηγή του προβλήματος.
Σήμερα, το “Cyclone Project” δραστηριοποιείται στην Πελοπόννησο, έχοντας ολοκληρώσει τον καθαρισμό του Άργους και της Πύλου, ενώ προχωρά σε δράσεις στις Μυκήνες και την Τριφυλία. Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι οι νομοί Λακωνίας και Ηλείας.
Η απόφαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης να επενδύσει στη στεριά για την καταπολέμηση της ρύπανσης έχει στρατηγική σημασία, καθώς στοχεύει σε μια πιο ευρεία περιβαλλοντική κρίση που επηρεάζει φυσικά και πολιτιστικά τοπία.
Όπως αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, κα Πέγκυ Ξηροταγάρου: «Η ρύπανση της στεριάς, με τα αστικά απορρίμματα να απορρίπτονται αλόγιστα, μετατρέπει τα φυσικά τοπία σε μικρές χωματερές. Ως αποτέλεσμα, τα απορρίμματα αντικαθιστούν τη φυσική ομορφιά.»
Καταλήγοντας, η κα Ξηροταγάρου προσθέτει: «Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι νέο. Στην αρχαιότητα, οι αξίες του σεβασμού προς το περιβάλλον ήταν θεμελιώδεις για τον πολιτισμό. Σήμερα, αυτή η σχέση φαίνεται να έχει διαρραγεί. Η περιβαλλοντική δράση δεν είναι μόνο πρακτική αναγκαιότητα, αλλά και μέσο αποκατάστασης της σχέσης μας με τη φύση. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι ομάδες του Ιδρύματος – 70 άτομα καθημερινά – βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας πρακτικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και δίνοντας νέο νόημα στην περιβαλλοντική ευθύνη.»