Σημαντικές απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αντιδρούν στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για πρόοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Επικεντρώνονται στην επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για άρση των αμερικανικών κυρώσεων και αύξηση της προσφοράς.
Η τιμή του Brent έφτασε να υποχωρεί έως 3,7%, αγγίζοντας τα 63,68 δολάρια το βαρέλι, πριν ανακάμψει ελαφρώς στα 63,98 δολάρια. Το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε πτώση 3,2%, διαπραγματευόμενο στα 61,11 δολάρια.
Ο Τραμπ δήλωσε από τη Ντόχα, το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στον Κόλπο, ότι «βρισκόμαστε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μακροχρόνια ειρήνη» και επισήμανε ότι το Ιράν φέρεται να αποδέχεται τους όρους, πλησιάζοντας σε συμφωνία.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από πρόσφατες συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, στο Ομάν, όπου οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν «δύσκολες αλλά χρήσιμες» από την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με το NBC, το Ιράν δείχνει προθυμία να αποδεχτεί περιορισμούς στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ζητούν «πλήρη αποσυναρμολόγηση» τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, «θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετική κατεύθυνση».
Η Τεχεράνη αντέτεινε ότι, ως υπογράφοντας του Συμφώνου Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός της. Ο Αραγτσί δήλωσε ότι, ενώ ίσως αποδεχθούν περιορισμούς, «δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στο δικαίωμα του Ιράν».
Η αγορά σε αναμονή για χαλάρωση κυρώσεων και αύξηση προσφοράς
Η προοπτική συμφωνίας με το Ιράν έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, ιδίως καθώς τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου παρουσίασαν απροσδόκητη άνοδο. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε αύξηση 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, φέρνοντας τα συνολικά αποθέματα στα 441,8 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών.
Επιπλέον, τα στοιχεία του American Petroleum Institute έδειξαν αύξηση 4,3 εκατομμυρίων βαρελιών στα εμπορικά αποθέματα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Ο οικονομολόγος Γιούκι Τακασίμα της Nomura Securities σχολίασε: «Η αγορά προεξοφλεί ότι μια πιθανή συμφωνία θα οδηγήσει στη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων, ενισχύοντας την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου».
Ο ΟΠΕΚ, παρά την αύξηση της παραγωγής μέσω της ομάδας ΟΠΕΚ+, μείωσε την πρόβλεψή του για αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ το 2025.
Στήριξη από Σαουδική Αραβία – Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, εξέφρασε τη στήριξή του στις συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ελπίζοντας σε θετική έκβαση. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν, στοχεύοντας στην εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων για βαλλιστικούς πυραύλους και σε 20 εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομες εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα.
Προβλέψεις: Σταθερότητα με πιθανή διόρθωση
Ο αναλυτής Τόνι Σάικαμορ της IG προειδοποίησε ότι «η αγορά πετρελαίου θα κινείται σε στενό εύρος (55–65 δολάρια) τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αν σπάσει αυτό το εύρος, θα μπορούσε να κινηθεί καθοδικά προς τα 50 δολάρια το βαρέλι, εκτός αν υπάρξει απρόβλεπτη γεωπολιτική αναταραχή».