Η Βουλγαρία έχει παραλάβει το πρώτο της F-16 Viper, σηματοδοτώντας μια ιστορική αναμόρφωση στην αμυντική της πολιτική, καθώς πλέον ενσωματώνει μαχητικά αεροσκάφη δυτικής προέλευσης με σύγχρονα χαρακτηριστικά. Ένα σημαντικό ποσοστό του αεροσκάφους κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φαίνεται να απομακρύνεται από την προμήθεια νέων μαχητικών.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας . Αυτή η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πολεμική αεροπορία και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς η έλευση αυτού του 4.5 γενιάς τζετ σηματοδοτεί την έναρξη των επιχειρήσεων F-16 στη Βουλγαρία.
Τα F-16 Block 70, γνωστά και ως Viper, θα ενισχύσουν την ικανότητα της Βουλγαρίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της και θα προάγουν τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μεταξύ των συμμάχων.
Η Βουλγαρία έχει παραγγείλει συνολικά 16 F-16, εκ των οποίων τα πρώτα 8 αναμένονται μέχρι τα τέλη του 2025.
Ο Mike Shoemaker, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Integrated Fighter Group της Lockheed Martin, τόνισε κατά την τελετή: «Αυτή η στιγμή δεν είναι απλά μια γιορτή πολύτιμου νέου αεροσκάφους για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας, αλλά και η αρχή μιας νέας εποχής ενισχυμένης ασφάλειας, εξελιγμένων δυνατοτήτων και ισχυρότερων συνεργασιών στην περιοχή».
Ο Shoemaker συμπλήρωσε: «Η Lockheed Martin είναι περήφανη που υπηρέτησε ως γέφυρα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βουλγαρίας, συνεργαζόμενοι για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης μέσω της δύναμης».
Τα F-16 Block 70 διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως το ραντάρ Northrop Grumman APG-83 AESA, σύγχρονα αεροηλεκτρονικά συστήματα και αυξημένη δομική διάρκεια ζωής 12.000 ωρών. Περιλαμβάνουν επίσης κρίσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS), το οποίο έχει σώσει 13 πιλότους σε 12 περιστατικά από την ενσωμάτωσή του στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στα τέλη του 2014.
Τα καινούργια F-16 της Βουλγαρίας εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 700 F-16 στην Ευρώπη και άνω των 3.100 σε όλο τον κόσμο. Η Lockheed Martin διαθέτει 114 αεροσκάφη F-16 Block 70/72 που αναμένονται από το Greenville της Νότιας Καρολίνας, εκ των οποίων τα 26 έχουν παραδοθεί σε διεθνείς εταίρους μέχρι σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πίσω τμήμα της ατράκτου του F-16 είναι κατασκευασμένο στην Ελλάδα από την ΕΑΒ, η οποία είναι ο μοναδικός προμηθευτής για αυτό το συγκεκριμένο τμήμα.
Η ελληνική ατράκτος τροφοδοτεί την πλήρη γραμμή τελικής συναρμολόγησης των αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Greenville, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από το Fort Worth στο Τέξας για την παραγωγή F-35.
Αυτό το τμήμα είναι σημαντικό, καθώς φιλοξενεί τον κινητήρα και το σύστημα αεροδυναμικής πέδησης (speed brakes) και είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο περίπλοκα δομικά στοιχεία του πολεμικού αεροσκάφους.
Για να κατανοήσουμε τη συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας, το υποκατασκευαστικό έργο αντιστοιχεί περίπου στο 30% της συνολικής κατασκευής του αεροσκάφους. Η Ελλάδα έχει αναλάβει παρόμοιο υποκατασκευαστικό έργο και για τα μεταγωγικά C-130J, τα οποία συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Marietta στην πολιτεία Georgia.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά από το πρόγραμμα προμήθειας 40 F-16 Viper.
Η Τουρκία είχε προηγουμένως αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αγορά αναβάθμισης για 80 μαχητικά της. Στο παρασκήνιο, οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ να μην παραχωρηθούν τα Viper εντείνονται, αν και η Τουρκία έχει στείλει υπογεγραμμένη τη σχετική επιστολή συμφωνίας LOA.
Δεδομένου ότι το Κογκρέσο είχε αποφασίσει την προηγούμενη χρονιά σχετικώς, είναι δύσκολο αύριο να απαγορευτεί η εγκεκριμένη πώληση F-16 στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι δεν της δίνεται προτεραιότητα στην γραμμή παραγωγής λόγω ανωτέρων εντολών, με αποτέλεσμα η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους να καθυστερεί και να προγραμματίζεται μετά το 2030. Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τουλάχιστον 4 F-35.