Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών: Κλειδί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) που διεξήχθη σήμερα αναγνώρισε τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας του τομέα. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας, καλύπτοντας το 27,7% των επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης, με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη μεταποίηση, προσφέροντας πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και διεθνώς προάγει την ελληνική ταυτότητα με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Προκλήσεις του κλάδου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κύριες προκλήσεις που αναδείχθηκαν περιλάμβαναν τις αλλαγές στο διεθνές εμπόριο, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν σε αύξηση του κόστους πρώτων υλών και επηρεάζουν την προμήθεια βασικών προϊόντων, καθώς και το δημογραφικό ζήτημα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στη χώρα μας.
Επιπλέον, τονίστηκαν οι δράσεις και οι προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε τομείς όπως η Διατροφή, η Υγεία, η Ασφάλεια και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και η συνεχής υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προώθηση της καινοτομίας μέσω συνεργασιών πανεπιστημίων και επιχειρήσεων τροφίμων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
Με σκοπό να εξασφαλιστεί η ομαλή και ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και η βιωσιμότητα του τομέα, επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΒΤ ως σταθερός συνομιλητής της Πολιτείας διατηρεί διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία για ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και βιωσιμότητας, όπως η συμμετοχή της βιομηχανίας στο Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών Ποτών (DRS).
Σε πάνελ με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Παγκόσμιες Εξελίξεις στη Βιομηχανία Τροφίμων – Προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια», συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ Νίκος Βέττας, ο γενικός διευθυντής της Food Drink Europe Dirk Jacobs, και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ιωάννης Γιώτης.
Εξασφάλιση της ομαλής ροής από το χωράφι στο ράφι
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροδιατροφική αλυσίδα, επισημαίνοντας πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η ομαλή ροή από την παραγωγή έως την αγορά. Υπογράμμισε τη σημασία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των εθνικών στρατηγικών σχεδίων για τη σταθερότητα και τον προγραμματισμό της ελληνικής παραγωγής. Επίσης, πρότεινε την ανθεκτικότητα ως νέο κρίσιμο στόχο, εστιάζοντας πέρα από τις γενικές αναφορές στην ανάπτυξη και αειφορία.
«Ακρίβεια: ο χειρότερος εχθρός»
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, επισήμανε ότι οι εταιρείες δεν επιδιώκουν υψηλές τιμές λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς η ακρίβεια βλάπτει τη βιομηχανία και κάλεσε για εθνικά κίνητρα που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στον κλάδο.
«Η αγροδιατροφή χρειάζεται περισσότερη πολιτική προσοχή»
Ο Dirk Jacobs από την Food Drink Europe ανέφερε ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα όπως οι δασμοί και η κλιματική αλλαγή, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων πολιτικών από την ΕΕ και τους τοπικούς φορείς για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της αγροδιατροφής.
Τέλος, ο Νίκος Βέττας του ΙΟΒΕ υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει υψηλή ανάπτυξη, αλλά οι χρόνιες αδυναμίες, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, η εγχώρια βιομηχανία πρέπει να προστατευθεί από τις διακυμάνσεις και να αξιοποιήσει τις δημιουργούμενες ευκαιρίες.













