«Η κατάσταση στις παρατεταμένες και περίπλοκες ένοπλες συγκρούσεις παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα βίας και καταστροφής», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την προστασία των αμάχων.
«Αυτή η βία επηρεάζει παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Θυμάμαι τη συγκλονιστική παρέμβαση της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα, κας Bahous. Έχει τη φωνή των ανθρωπιστικών οργανώσεων που παρέχουν απαραίτητες λύσεις και των δημοσιογράφων που ενημερώνουν για τις συγκρούσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του διπλωματικού προσωπικού που εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες, είναι θεμελιώδες να τηρείται η Σύμβαση της Βιέννης. Επιθέσεις ή απειλές κατά αυτού του προσωπικού είναι απολύτως απαράδεκτες», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Η εξασφάλιση της συμμόρφωσης των κρατών με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει πολιτική βούληση, αποφασιστική δράση, διαρκή διεθνή συνεργασία και ενισχυμένους μηχανισμούς παρακολούθησης», ανέφερε.
«Η ατιμωρησία ενθαρρύνει τη συνέχιση της επιθετικότητας. Είναι αναγκαίο να επιβληθούν πλήρεις ευθύνες για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών
«Αρχικά, ευχαριστώ τους κ.κ. Tom Fletcher και Sima Bahous καθώς και τις κα. Mirjana Spoljaric και Janti Soeripto για τις σκέψεις τους. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε σοβαρές κρίσεις: επιθετικότητα, εκτοπισμό, κλιματική αλλαγή και επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτές οι προκλήσεις επιτείνουν τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στους αμάχους», υπογράμμισε.
«Επισημαίνω την αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων, που ανέρχονται σε 130 σήμερα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα, με περισσότερους από 50.000 θανάτους.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει επιφέρει σοβαρές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Παγκοσμίως, άνθρωποι βιώνουν εκτοπισμό και φτώχεια σε χώρες όπως το Σουδάν και η Συρία», δήλωσε.
«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα, οι ανθρωπιστικές αποστολές και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους», πρόσθεσε.
«Η βία έχει το πρόσωπο και τη φωνή των πιο ευάλωτων», υπενθύμισε, ζητώντας την προστασία του διπλωματικού προσωπικού και καταδικάζοντας επιθέσεις σε διπλωμάτες.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην πιο ευάλωτη ομάδα, τα παιδιά. Θεωρούμε ηθικό καθήκον την προστασία τους από κάθε μορφή βίας», τόνισε.
«Οι γυναίκες που υποστηρίζουν τις κοινότητές τους συχνά υφίστανται βία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία.
«Η ασφαλής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κρίσιμη και απαιτεί τη συνεργασία των κρατών και των οργανισμών», δήλωσε.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τον ασφαλή ρόλο των δημοσιογράφων. Οι επιθέσεις κατά αυτών υπονομεύουν την ενημέρωση και την αξιοπιστία των μέσων», ανέφερε, ζητώντας να προωθηθούν αξιόπιστες πληροφορίες.
«Οι νέες τεχνολογίες θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την προστασία των αμάχων και την ανάλυση δεδομένων», πρόσθεσε.
«Τέλος, αναφέρω ότι η κατάσταση στη Γάζα μας καθιστά υπεύθυνους. Ζητούμε άμεση ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους τομείς της Λωρίδας της Γάζας», κατέληξε.