Η αβέβαιη στάση του Τραμπ σχετικά με τους δασμούς μπορεί να εξηγηθεί από την πολιτική του «χάους», αλλά η κατάσταση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αλλάξει απόψεις για την Ουκρανία, ευνοώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την ελάχιστη ανταλλαγή που του προσφέρει ο τελευταίος.
Κριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν τον κοροϊδεύει, καθώς δεν έχει καμία πρόθεση για ειρηνική λύση και απλώς καθυστερεί.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπως ανέφεραν στο Axios, πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι ανοικτός σε πιθανές διαπραγματεύσεις.
Μέχρι τώρα, ο Τραμπ έχει παραχωρήσει στον Πούτιν αρκετές από τις επιθυμίες του: καμία εκεχειρία, λήξη των κυρώσεων, και μεγάλες ευκαιρίες για πολιτική ελιγμό, όλα προσφορά από έναν ηγέτη που δεν φημίζεται για την υπομονή του.
Ο Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι ο Πούτιν μπορεί να τον «ξεγελά», ενώ έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις αν αυτός συνεχίσει να εμποδίζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, ωστόσο, ο Τραμπ φάνηκε να δείχνει περισσότερη εκτίμηση προς τον Πούτιν, απορρίπτοντας προτάσεις για κυρώσεις. Μετά την κλήση, πρότεινε διαπραγματεύσεις στο Βατικανό, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι θα φέρουν ένα «μνημόνιο ειρήνης» που θα περιγράφει την πρόταση τους για κατάπαυση πυρός.
Αλλά μόλις πέντε ημέρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ιδέα των διαπραγματεύσεων στο Βατικανό, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι κατάλληλος τόπος για συναντήσεις μεταξύ δύο ορθόδοξων κρατών.
Προς το παρόν, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τον επόμενο γύρο συνομιλιών από την αρχική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Πράγματι, η Ρωσία προχώρησε σε σημαντικές επιθέσεις με drones και πυραύλους στην Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να δηλώνει πως αυτό αποδεικνύει ότι ο Πούτιν παρατείνει τον πόλεμο και απαιτεί περισσότερες κυρώσεις.
Ωστόσο, παρατηρείται μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ του Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στον Πούτιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, όταν ο Πούτιν απέρριψε την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση πυρός. Ελπίδες υπήρχαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετείχαν, κάτι που ο Τραμπ αρνήθηκε.
Η στάση του Τραμπ μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν προκάλεσε ανησυχία στους ηγέτες των συμμάχων του, οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη μαζί του.
Καθώς η Μόσχα συνεχίζει να επιβραδύνει τις ειρηνικές διαδικασίες, που ο Τραμπ υποσχέθηκε να εξασφαλίσει σε 24 ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να είναι πιο πρόθυμος να αποσυρθεί παρά να ασκήσει πίεση στον Πούτιν.
Η στρατηγική του μέχρι τώρα είναι «μαστίγιο και καρότο», αλλά με άνιση κατανομή στους αποδέκτες.
Για να πείσει τον Ζελένσκι να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ τον παρότρυνε στο Οβάλ Γραφείο και πάγωσε προσωρινά την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και προμήθειας όπλων.
Αντίθετα, με τον Πούτιν επιλέγει κυρίως τα «καρότα», όπως η υπόσχεση για άρση κυρώσεων και η βελτίωση οικονομικών σχέσεων, ενώ τα «μαστίγια» είναι πολύ περιορισμένα.
«Πιστεύω ότι ο Πούτιν μας εξαπατά», δήλωσε την Πέμπτη στο CNN η Μπρίτζετ Μπρινκ, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την «κατευναστική στάση» του Τραμπ. «Είναι σημαντικό να ονοματίσουμε τα πράγματα και να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη».
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η διπλωματία του Τραμπ πριν από τον Πούτιν είχε κερδίσει τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να δεσμευτεί για το επικείμενο ειρηνευτικό προσχέδιο, κάτι που δεν ήθελε να κάνει νωρίτερα.
Ο Τραμπ έχει επαναλάβει πως, αν και θα ήταν «ευκολότερο» πολιτικά να επιτεθεί σφοδρά στον Πούτιν, η διατήρηση καλών σχέσεων θα είναι τελικά πιο ωφέλιμη.
Επιπλέον, όσο ο Τραμπ παίζει τον «καλό αστυνομικό», έχει και τον «κακό», που είναι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, υπό την ηγεσία του συμμάχου του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος προτείνει δασμούς 500% σε χώρες, κυρίως την Κίνα, που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Προς το παρόν, ο Τραμπ φαίνεται να περιμένει την επόμενη κίνηση του Πούτιν.