Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις στα Εξάρχεια, οι οποίες έχουν γίνει θέμα συζήτησης μετά τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια. Σε συνέντευξή του στο Action24 το βράδυ της χθες, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στις εκδηλώσεις στον λόφο του Στρέφη ή σε άλλες περιοχές της γειτονιάς, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την κατάληψη του «Εξωστρεφή», ενός δημοτικού χώρου που είναι κατειλημμένος εδώ και ένα χρόνο.
«Δεν σκοπεύω να απαγορεύσω καμία συγκέντρωση», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: «Για ποιο λόγο άλλωστε; Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια εκδήλωση προγραμματισμένη για μεθαύριο που αφορά την επέτειο της κατάληψης του Εξωστρεφή. Πρόκειται για ένα αναψυκτήριο του Δήμου, το οποίο σχεδιάζεται να μισθωθεί σε ιδιώτη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουμε λοιπόν μία δημόσια περιουσία που κατέχεται παράνομα. Δεν μπορούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις για μια κατάληψη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, δεν είναι νόμιμο».
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός δήλωσε: «Η απαγόρευση ισχύει μόνο για την παράνομη κατάληψη του Εξωστρεφή. Από εκεί και πέρα, μπορούν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις οπουδήποτε άλλο, είτε στον λόφο του Στρέφη, είτε στο θεατράκι του Στρέφη, είτε σε κάποιον κλειστό χώρο της περιοχής. Οι εκδηλώσεις στον Εξωστρεφή, όπου διεξάγονται παράνομα πάρτι, δεν είναι αποδεκτές. Αυτά συμβαίνουν επειδή κάποιοι μεταφέρουν ποτά και οργανώνουν συγκεντρώσεις. Αυτό δεν είναι ανεκτό. Δικαίωμα τους είναι να κάνουν συναυλίες, συγκεντρώσεις και οτιδήποτε άλλο, αλλού».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης στοιχεία που αποκαλύπτουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια από το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περιγράφοντας την περιοχή ως «μια κανονική γειτονιά».
«Για να διευκρινίσουμε τα πράγματα, λόγω της πολιτικής μου θέσης, είναι σημαντικό να σας δώσω κάποια στοιχεία», είπε ο Υπουργός και συνέχισε: «Το 2019, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι κλοπές στα Εξάρχεια ανέρχονταν σε 1.482. Σήμερα το 2023 είναι 347 και το 2024 αναμένονται 385. Δηλαδή έχουμε μείωση 74%. Στις ληστείες από 210 το 2018 φτάσαμε σε 17, μείωση 90%. Όσον αφορά τις επιθέσεις κατά αστυνομικών από το 2019 μέχρι σήμερα, υπήρξαν 149, ενώ τώρα είναι 94. Συγκεκριμένα, το 2024 είναι 20, δείχνοντας μείωση 86%. Όσον αφορά τις υποθέσεις ναρκωτικών, το 2019 είχαμε 90 και τώρα μόλις 3. Έτσι, παρατηρείται μία μεγάλη, εντυπωσιακή και πραγματική μείωση της εγκληματικότητας. Επίσης, αν επισκεφθείτε τα Εξάρχεια το Σαββατοκύριακο, θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτα κόσμο, με νέες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Είναι μια κανονική γειτονιά. Ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί υποστηρίζεται ότι ο Χρυσοχοΐδης θέλει να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις; Επιπλέον, είμαι περήφανος γιατί στην προηγούμενη θητεία μου (2019-2021) ψηφίσαμε το νόμο που αφορά τις συγκεντρώσεις και ρυθμίσαμε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η αστυνομία έχει καθήκον να προστατεύει αυτό το δικαίωμα ώστε οι συγκεντρώσεις να διεξάγονται με ηρεμία και ασφάλεια».
Σχετικά με τις καταλήψεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες. «Μια τελευταία περίπτωση προχθές στη Θεσσαλονίκη στο Φυσικό, αφορά μία πολύ παλιά υπόθεση 20 ετών, που ολοκληρώθηκε διότι οι πρυτανικές αρχές θέλουν να αξιοποιήσουν τους χώρους. Στο Ηράκλειο και την Αθήνα δεν υπάρχουν άλλες. Σκεφτείτε ότι στο Μετσόβιο, το κτήριο Γκίνη αδειάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου έχει τοποθετήσει κάμερες. Είναι ελάχιστες οιπτώσεις. Δεν υπάρχουν πλέον καταλήψεις. Όποιος προσπαθήσει να ανακαταλάβει κτήριο, παραδίδει το κλειδί στις πανεπιστημιακές αρχές», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.