Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ερωτήσεις προς τους πολίτες για τις υπηρεσίες του κράτους στην Ελλάδα.
Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τη λειτουργία των εφοριών, του ΕΦΚΑ, της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), του Κτηματολογίου, των Πολεοδομιών, των Συγκοινωνιών και διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσφερόμενες στους πολίτες μέσω εφαρμογών από κεντρική διοίκηση, δήμους και περιφέρειες.
Συμπεριλαμβάνονται εξίσου ερωτήσεις σχετικά με τους δρόμους, την καθαριότητα των πόλεων, τον ηλεκτροφωτισμό, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΕΠ.
Αυτή η αξιολόγηση, ωστόσο, μπορεί να είναι μάλλον γενική και ενδέχεται να μην αποδώσει ευθύνες για τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες. Αυτές πολλές φορές καλύπτονται από τον τεράστιο κρατικό τομέα που συνεχώς επισημαίνει τη σημασία του.
Ποιες είναι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει κανείς για την έκδοση νέας ταυτότητας στην Αττική (όπου ζει σχεδόν το μισό πληθυσμό); Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ραντεβού προσφέρονται μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες. Ποιος ευθύνεται; Όχι η ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν κανονικά. Η ταλαιπωρία προέρχεται από τον γενικότερο σχεδιασμό.
Με τόσα χρόνια εμπειρίας και αυτά που έχουμε ακούσει, είναι σαφές ότι το αίτημα για αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι σαν να προσπαθείς να αδειάσεις μια λίμνη με κουταλάκι. Οι εργαζόμενοι την απορρίπτουν, ενώ τα κόμματα τη φοβούνται.
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να σημαίνει ότι ο άριστος θα αμείβεται επιπλέον και ο ανίκανος θα απολύεται, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Η ιδιωτική επιχείρηση ρισκάρει τα χρήματά της, ενώ το Δημόσιο διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογούμενων. Η ιδιωτική επιχείρηση προσλαμβάνει τους ικανούς, ενώ το Δημόσιο συχνά προτιμά τρίτους με πολιτικές γνωριμίες.
Αξιολόγηση που δεν καταδικάζει κανέναν ως ακατάλληλο -όπως αυτές που έχουν γίνει στην Ελλάδα- είναι ανύπαρκτη σε παγκόσμια κλίμακα.
Η τραγωδία στα Τέμπη επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω. Όπως και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που προσλήφθηκε αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τη Συγκοινωνιακή Αστυνομία.
Οι συνθήκες απαιτούν τη συρρίκνωση του κράτους, όχι την επέκτασή του. Παρόλο που οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του gov.gr διευκολύνουν τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών που απαιτούνταν αυτοπροσώπως, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν μειώνεται. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση λόγω νέων δομών.
Εάν η δημόσια διοίκηση δεν αναδείξει νέα λειτουργικά μοντέλα, η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση απογοήτευσης, κι οι ξένοι επενδυτές θα ενδιαφέρονται για εμάς μόνο για ευκαιρίες εκμετάλλευσης.