Η SpaceX, η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Αμερικανού επιχειρηματία και του Ντόναλντ Τραμπ. Τα κρατικά συμβόλαια της εταιρείας και η μεταφορά αστροναυτών της NASA είναι στο προσκήνιο των αλληλοκατηγοριών.
Πολλοί παρατηρητές παρατήρησαν ότι η στενή σχέση Τραμπ-Μασκ, σε συνδυασμό με τις έντονες προσωπικότητές τους και την ευρεία επιχειρηματική δράση του Μασκ, θα οδηγούσε σε μια ρήξη, η οποία θα ήταν αντιστοίχως ακραία.
Μετά από δηλώσεις σχετικά με τις πολιτικές του Τραμπ, ο Μασκ αποφάσισε να εντείνει τη σύγκρουση με τον πρώην φίλο και συνεργάτη του, ο οποίος του είχε προσφέρει κυβερνητική θέση και πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα της κυβέρνησης.
Ο Μασκ υποστηρίζει ότι ο Τραμπ είναι στη λίστα Επστάιν και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η απάντηση του Τραμπ ήταν ότι ο Μασκ “έχει τρελαθεί” λόγω κάποιων αποφάσεων που έκρινε επιθετικές για τις εταιρείες του, και ειδικά την Tesla.
Διάφοροι συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο Στιβ Μπάνον, προτείνουν στον πρώην πρόεδρο να αντεπιτεθεί, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ακύρωση των κρατικών συμβολαίων της SpaceX με την κυβέρνηση.
Η SpaceX, η οποία κατέχει συμβόλαια αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση διακοπής των συμφωνιών αυτών.
Από την άλλη πλευρά, η NASA και οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά εξαρτημένες από την SpaceX για τις αποστολές των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στο διάστημα γενικότερα.
Πριν κάποια χρόνια, η NASA αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή δικών της διαστημοπλοίων και να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες. Παρόλο που χρηματοδότησε την Boeing να κατασκευάσει και αυτή ένα σκάφος, υπήρξαν προβλήματα με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της, αφήνοντας την NASA να εξαρτάται αποκλειστικά από τη SpaceX.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μασκ απείλησε μέσω ανάρτησης να αποσύρει τα σκάφη της SpaceX από τις αποστολές της NASA, αφήνοντας έτσι τους αστροναύτες χωρίς δυνατότητα αποστολής, αλλά αργότερα απέσυρε την απειλή του.
Ενδεχομένως, ο πραγματικός ωφελημένος από αυτή την κατάσταση να είναι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, ο οποίος έχει και αυτός δική του διαστημική εταιρεία, την Blue Origin. Αυτή έχει δημιουργήσει μια κάψουλα για μικρές πτήσεις στα όρια του διαστήματος, αντλώντας συμμετοχές από όσους μπορούν να το πληρώσουν, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων.
Η Blue Origin αναπτύσσει επίσης μεγάλους διαστημικούς πυραύλους και σκάφη για τη μεταφορά αστροναυτών, προσπαθώντας να διεκδικήσει συμβόλαια με τη NASA.
Naftemporiki.gr