Με την προοπτική ότι ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανησυχούν οι κάτοικοι του χωριού Βούτες στο Ηράκλειο. Από την προηγούμενη Τετάρτη, παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων στα σπίτια τους, τις αυλές, τους δρόμους και την εκκλησία.
Την Κυριακή το απόγευμα, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε την περιοχή μετά από εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, και σε συνεργασία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εντοπιστούν τα αίτια των ρηγματώσεων.
Μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, και άλλους εκπροσώπους του Δήμου, ο κ. Λέκκας εξέτασε τις ρηγματώσεις, σημειώνοντας ότι η καταγραφή και οι έλεγχοι ξεκίνησαν το βράδυ, αλλά θα συνεχιστούν και την επόμενη ημέρα με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων.
«Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο»
Ο κ. Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για ένα ενεργό γεωλογικό φαινόμενο. “Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές ρωγμές, μήκους περίπου 150 μέτρων η κάθε μία, σε διάφορα σημεία του χωριού. Αυτές προκαλούν προβλήματα στις κατασκευές, τις δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρατηρείται εδώ και περίπου μια εβδομάδα”, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα επέκτασης του φαινομένου σε γειτονικές περιοχές, ο κ. Λέκκας ανέφερε: “Η εξέλιξη είναι υπό παρακολούθηση, και θα δούμε αν θα επεκταθεί. Ήδη έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ζημιές σε παλιές, ακατοίκητες κατασκευές. Ωστόσο, για κάποιες κατοικίες, συνιστάται να μην κατοικούνται απόψε, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων”.
«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο»
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ενημέρωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με έγγραφα που θα υποβληθούν αύριο. “Η ταχεία δράση είναι κρίσιμη για να προληφθούν σοβαρές καταστάσεις” δήλωσε.
Ανέφερε επίσης: “Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους. Τα σπίτια με ρωγμές πρέπει να εξεταστούν ως προς την καταλληλότητά τους για κατοίκηση”.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Χαράλαμπος Αλογδιανάκης, τόνισε ότι η κατάσταση είναι χωρίς προηγούμενο και ότι οι κάτοικοι ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.Επιπλέον, μια κατασκευή της ΔΕΥΑΗ έχει υποστεί ζημιές, αν και δεν υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση.
Οι κάτοικοι δηλώνουν ανήσυχοι, καθώς η άγνοια του φαινομένου εντείνει τον φόβο τους, και αναρωτιούνται για το μέλλον τους στο χωριό. “Οι ρωγμές συνεχώς διευρύνονται και σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινούν από το πάτωμα και φτάνουν μέχρι την ταράτσα”, ανέφερε ο κάτοικος κ. Γιώργος, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε αν χρειαστεί να φύγουν.