Στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα στις Βούτες, έσπευσε αργά το απόγευμα της Κυριακής (27/04) ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν η αυτοψία στην περιοχή, ύστερα από τις ρηγματώσεις που παρατηρήθηκαν.
Μία αρχική αυτοψία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του φαινομένου, σύμφωνα με το neakriti.gr.
Η αυτοψία επικεντρώθηκε στα σημεία με εκτενείς ρωγμές στο έδαφος και σε κατοικίες. Σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια ή τις οικίες, είναι πιθανό να εγκριθεί το αίτημα του Δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εργασίες γεωτεχνικής έρευνας είναι προγραμματισμένες για το πρωί της Δευτέρας, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για να ενεργοποιήσουν μέτρα προστασίας, αν χρειαστεί.
Η τελική απόφαση σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις Βούτες θα ληφθεί βάσει των ευρημάτων των αυριανών αυτοψιών. Κλιμάκια της τεχνικής υπηρεσίας αναμένονται στην περιοχή λίγο μετά τις 09:00.
Ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, καθώς οι ρωγμές παρουσίασαν αλλαγές από το πρωί.
Τα σενάρια για τις μεγάλες ρηγματώσεις
Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν σαφή εικόνα αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ο τελικός απολογισμός δεν είναι ακόμα εφικτός. Η έρευνα θα εστιάσει στο κατά πόσο οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή από τις σωληνώσεις ή αν η διαρροή προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Σύμφωνα με ειδικούς που επισκέφθηκαν την περιοχή το πρωί της Κυριακής, το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο καθίζησης στο βουνό, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παρευρέθηκε εκεί, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις, το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα, γεγονός που προκαλεί πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική κλίση και κατεύθυνση, οδηγώντας σε αύξηση των ροπών στα σημεία στήριξης.