Τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκε ένα ακόμα «θερμό» επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, καθώς ο αμερικανικός βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν σήμανε το χαμηλότερο σημείο μιας ήδη τεταμένης σχέσης.
Ωστόσο, οι δυσμενείς σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι κάτι νέο. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράν και οι συγκρούσεις που προέκυψαν είναι περίπλοκες και διαρκούν δεκαετίες.
Το Bloomberg παρουσίασε το «χρονολόγιο του μίσους».
1951
Η διχόνοια ξεκινάει με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1953, που ανέτρεψε τον εθνικιστή πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μοσαντέγκ και επανέφερε τον Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, είτε ήταν φίλος είτε εχθρός των Δυτικών.
Αυτό συνέβη μετά τη ψήφο του ιρανικού κοινοβουλίου για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας το 1951, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου του πετρελαίου που ελεγχόταν από τους Βρετανούς μέσω της Αγγλο-Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου, που είναι γνωστή σήμερα ως BP.
Ο Μοσαντέγκ, ηγέτης του Κόμματος Εθνικού Μετώπου, εξελέγη πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Χουσεΐν Αλά. Οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για την ανατροπή του το 1953 με μυστική επιχείρηση, επιδιώκοντας την πρόσβαση σε φθηνότερο πετρέλαιο και τη μείωση της κομμουνιστικής επιρροής στην περιοχή.
1957
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν για μη στρατιωτικούς σκοπούς μέσω του προγράμματος «Atoms for Peace». Δέκα χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ παρείχαν στο Ιράν πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα 5 μεγαβάτ μαζί με τον απαραίτητο εμπλουτισμένο ουράνιο.
1968
Οι ΗΠΑ και το Ιράν υπήρξαν αρχικοί υπογράφοντες της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, που τέθηκε σε εφαρμογή το 1970, με στόχο την περιορισμένη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την προώθηση της πρόσβασης σε ειρηνικές πυρηνικές τεχνολογίες.
1972
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφτηκε την Τεχεράνη, υποσχόμενος στον Σάχη οποιαδήποτε αμερικανικά όπλα επιθυμούσε, εκτός από πυρηνικά, σε αντάλλαγμα για βοήθεια στην προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Σάχης είχε αγοράσει όπλα αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-14.
1979
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σάχη, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν παρέμειναν σχετικά σταθερές, αλλά οι αυταρχικές πρακτικές του και οι κοινωνικές ανισότητες προκάλεσαν λαϊκή δυσαρέσκεια. Η εξειδικευμένη Ισλαμική Επανάσταση οδήγησε στην πτώση του Σάχη. Όταν οι ΗΠΑ επέτρεψαν στον Σάχη να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας 52 Αμερικανούς ομήρους.
1980
Η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των ομήρων οδήγησε στη διακοπή διπλωματικών σχέσεων και στις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν. Καθώς η κρίση επερχόταν, το Ιράκ επιτέθηκε στο Ιράν, πυροδοτώντας έναν πόλεμο που θα διαρκούσε οκτώ χρόνια.
1981
Επιτέλους, οι όμηροι απελευθερώθηκαν 444 ημέρες αργότερα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.
1984
Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το Ιράν στον κατάλογο των κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας, επιβάλλοντας κυρώσεις, περιλαμβάνοντας εμπάργκο όπλων.
1986
Παρά το εμπάργκο, οι ΗΠΑ πούλησαν κρυφά όπλα στο Ιράν, χρηματοδοτώντας και τις Κόντρας στη Νικαράγουα, οδηγώντας σε σκάνδαλο το 1986.
1988
Η καταστροφή ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους από αμερικανικό πλοίο αναγγέλλει τη συνεχιζόμενη ένταση.
1995-1996
Η κυβέρνηση Κλίντον επιβάλλει εκτενείς κυρώσεις στο Ιράν, περιλαμβάνοντας πετρελαϊκό εμπάργκο.
2002
Ο Μπους προειδοποιεί για το Ιράν ως μέλος του «άξονα του κακού» στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.
2003
Ανακοινώνεται από το Ιράν αναστολή εμπλουτισμού ουρανίου και αποδοχή αυστηρότερων επιθεωρήσεων.
2007
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υποδεικνύει την παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
2009
Η αποκάλυψη ιρανικής εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
2013
Πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά από 30 χρόνια, ακολουθούμενη από αρχική πυρηνική συμφωνία.
2015
Η συμφωνία επεκτείνεται σε πλήρες σχέδιο δράσης, περιορίζοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου.
2018
Ο Τραμπ αποσύρεται από τη συμφωνία JCPOA, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.
2019
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το Ιρανικό Σώμα Φρουρών τρομοκρατική οργάνωση.
2020
Αμερικανική επίθεση εξολοθρεύει τον στρατηγό Σουλεϊμανί, προκαλώντας αντίποινα από το Ιράν.
2021
Οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της JCPOA ξεκινούν στη Βιέννη, μα χωρίς συμφωνία.
2023
Με διαμεσολάβηση από άλλες χώρες, Ιράν και ΗΠΑ αναλαμβάνουν ανταλλαγές κρατουμένων και απελευθερώνουν δεσμευμένα κεφάλαια.
2025
Ο Τραμπ ζητά νέα πυρηνική συμφωνία, επαναφέροντας την επιχείρηση «μέγιστης πίεσης», καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αντικείμενο τον εμπλουτισμό ουρανίου.