Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει την εισδοχή ξένων φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ένα από τα πιο εμβληματικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπονομεύει την αμερικανική «soft power», όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει έναν ιδεολογικό πόλεμο που αποσκοπεί στην εξάλειψη προγραμμάτων που προάγουν τη διαφορετικότητα στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, έχει δραστικά μειώσει την αμερικανική εξωτερική βοήθεια, επιτίθεται στην πανεπιστημιακή έρευνα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για μαζική έξοδο επιστημόνων, και ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, σιωπώντας φωνές όπως η ιστορική Voice of America (VOA).
Η επίθεση στο σινεμά
Στην αρχή του Μαΐου, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει 100% δασμούς στις ταινίες που διανέμονται στις ΗΠΑ και έχουν παραχθεί στο εξωτερικό, μια απόφαση που ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για ταινίες όπως το «Mission: Impossible – The Final Reckoning» με τον Tom Cruise, η οποία προβλήθηκε στις Κάννες και γυρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.
Επιπλέον, ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει τα Smithsonian Museums στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τα για «ρατσιστική ιδεολογική κατήχηση», και το εμβληματικό Kennedy Center στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Συνολικά, οι αποφάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ, βλάπτουν την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς και υπονομεύουν σοβαρά την ελκυστικότητα της χώρας, επηρεάζοντας ακόμη και την ικανότητά της να προσελκύει τουρίστες.
Η δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, καταγγέλλοντας την απόφαση για το Χάρβαρντ, δήλωσε: «Οι ξένοι φοιτητές συμβάλλουν στην οικονομία μας, υποστηρίζουν την απασχόληση στις ΗΠΑ και συνιστούν ισχυρά εργαλεία για τη διπλωματία και την “soft power”… Αυτή η απερίσκεπτη ενέργεια βλάπτει τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια επιρροή μας».
Η αντεπίθεση του Χάρβαρντ
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αντεπίθεσε και χθες πέτυχε την αναστολή της απόφασης Τραμπ, με δικαστή να μπλοκάρει προσωρινά την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών. Ωστόσο, η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αμερικανικά πανεπιστήμια προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές, κυρίως από χώρες της Ασίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023/24, περίπου 1.126.690 ξένοι φοιτητές εγγράφηκαν στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Education.
Η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα παρέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Μηχανικής.
Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό, και ειδικότερα από το Πεκίνο, δεν άργησαν να εμφανιστούν, ειδικά τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται σφοδρά για την παγκόσμια επιρροή.
Η αντίδραση της Κίνας
«Η Κίνα έχει πάντα αντιταχθεί στην πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ «δεν μπορεί παρά να βλάψει τη διεθνή φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τα πανεπιστήμια της πόλης να υποδεχθούν «εξαιρετικούς φοιτητές από όλο τον κόσμο» και δεσμεύτηκαν για μέτρα που θα διευκολύνουν την έλευσή τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, έχουν εξελιχθεί σε κέντρα ακροαριστερών ή προοδευτικών ιδεών, όπου οι πόροι σπαταλώνται σε προγράμματα προώθησης της διαφορετικότητας.
«Έχετε ένα καταπληκτικό παιδί με εξαιρετικές επιδόσεις, το στέλνετε στο Χάρβαρντ και το παιδί επιστρέφει σπίτι ως ένας υπέροχος ακτιβιστής της αριστεράς, αλλά ίσως να μην έχει τη δυνατότητα να βρει δουλειά», δήλωσε πρόσφατα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Σε ερώτηση του AFP τον Φεβρουάριο, ο θεωρητικός της «soft power», Joseph Nye, εξέφρασε έντονη κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ «σκέφτεται μόνο με όρους εξαναγκασμού και πληρωμής», ανέφερε σε email προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, «η επιτυχία μας κατά τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες έχει βασιστεί επίσης στην ελκυστικότητα».