Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Τετάρτη, 2 Απριλίου, θα είναι «Ημέρα απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει τους νέους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες εκτός ΗΠΑ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι για τις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικά αυτές με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα όπως η Γερμανία, οι εν λόγω μέτρα από το παρελθόν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε μια περίοδο που η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τη στασιμότητα της προηγούμενης διετίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αγορές δεν θεωρούν τους δασμούς του Τραμπ απελευθερωτικούς, όπως καταδεικνύει η πτώση των μετοχών και του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Πραγματικά, η Wall Street ανέκαμψε τη Δευτέρα, μετά από δημοσιεύματα ότι οι νέοι δασμοί θα είναι πιο στοχευμένοι απ’ ότι αναμενόταν, για να σημειώσει πτώση ξανά την Τετάρτη, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Αντίκτυπος από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ ώστε να αντιδράσει με επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι Βρυξέλλες ήδη αντέτειναν το 25% δασμούς για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου νωρίτερα μέσα στον μήνα και τώρα εξετάζουν τα αντίμετρα για τους δασμούς στα αυτοκίνητα, που απειλούν έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ωστόσο, το κρίσιμο μέγεθος για τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που θα ανακοινωθούν από τις ΗΠΑ την Τετάρτη, οι οποίοι, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα ισχύουν οριζόντια για όλες τις εξαγωγές από τα κράτη μέλη με έναν ενιαίο συντελεστή.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο των ανταποδοτικών δασμών των ΗΠΑ είναι μεγάλη, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από αύξηση 5 έως 10 ποσοστιαίων μονάδων στο μέσο δασμολογικό συντελεστή.
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δασμοί θα είναι τελικά χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ θα έχει γνώση μέσα στην εβδομάδα για τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν και θα αντεπεξέλθει αναλογικά.
Αδικαιολόγητες επιθέσεις
Θεωρητικά, οι ανταποδοτικοί δασμοί θα έπρεπε να στοχεύουν σε μια ισορροπία των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και εκείνων που επιβάλλονται από τρίτες χώρες στα αμερικανικά προϊόντα. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και την δήλωση του επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, αυτή η ισορροπία υπάρχει, συνεπώς η επιθετική κίνηση των ΗΠΑ δεν είναι δικαιολογημένη.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, υποστήριξε ότι για τον υπολογισμό των δασμών θα ληφθούν υπόψη και άλλες εμπορικές παρεμβάσεις, όπως η φορολογία των τεχνολογικών εταιρειών και η εφαρμογή του ΦΠΑ, γεγονός που περιπλέκει τους υπολογισμούς.
Ο Γκάρι Κον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και βασικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον θα προκαλέσουν νέα σοκ στις αγορές, καθώς οι δασμοί θα καθοριστούν σε τεχνητά υψηλά επίπεδα για να λειτουργήσουν ως βάση για διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες.
Παρά τις προσπάθειες του Σέφτσοβιτς να συζητήσει με Αμερικανούς ομολόγους για μια λύση που θα σταματήσει την επιθετική δασμολογική πολιτική, οι πρόοδοι είναι περιορισμένες, ίσως διότι η αρχική τους θέση είναι υπέρ της δικής τους βάσης.
Η ενίσχυση της πολιτικής Τραμπ για τους δασμούς έχει προκαλέσει ανησυχία και μεταξύ των αμερικανών καταναλωτών και επιχειρήσεων. Οι πληθωριστικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο έχουν ξεπεράσει το 6%, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να έχει υποχωρήσει σε 4ετές χαμηλό, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή μείωση των καταναλωτικών δαπανών που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη πέρα από τις προβλέψεις.
Μετά την αναθεώρηση των προοπτικών από τον ΟΟΣΑ και μεγάλες τράπεζες, την κριτική διατύπωσε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη για την οικονομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ