Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους για την επαναφορά των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις 8 πηγών στο Reuters.
Πηγές που γνωρίζουν από κοντά τις διμερείς συνομιλίες ανέφεραν ότι η ανανέωση του ρόλου της Μόσχας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρόλο που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές, ορισμένοι αγοραστές παραμένουν, και αξιωματούχοι του κλάδου αναφέρουν ότι περισσότεροι θα μπορούσαν να επιστρέψουν εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης.
Η παρατηρούμενη απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, πριν από τρία χρόνια, έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ρωσίας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.
Σήμερα, η Ρωσία καλύπτει το 19% της ευρωπαϊκής ζήτησης, σε σύγκριση με το 40% που ήταν στο παρελθόν, βασισμένη κυρίως σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και σε ποσότητες που διοχετεύονται μέσω του TurkStream προς την Τουρκία.
Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη διαδικασία επαναφοράς των πωλήσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να διευκολύνει τη Μόσχα να διαχειριστεί τις πολιτικές αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες
Η εμπλοκή των ΗΠΑ θα ήταν επωφελής και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ενδεχομένως να ελέγξουν τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα επανακάμψουν στην Ευρώπη, όπως ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές και μια πηγή από το Λευκό Οίκο.
Από το 2022, η Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εξαγωγών LNG.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και ο εκπρόσωπος του Πούτιν για τις επενδύσεις, Κιρίλ Ντμίτριεφ, έχουν αναφέρει συζητήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τις πηγές.
Ο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν συζητήθηκαν οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν τέτοιες συνομιλίες», δήλωσε το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, το οποίο ηγείται ο Ντμίτριεφ, στο Reuters.
Εμπλοκή Αμερικανών επενδυτών στον Nord Stream;
Σύμφωνα με πέντε πηγές, στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει προταθεί η δυνατότητα συμμετοχής Αμερικανών επενδυτών στον αγωγό Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ή στον αγωγό που περνά από την Ουκρανία, ή ακόμη και στην Gazprom.
Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως αγοραστές, αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο από τη Gazprom και προωθώντας το στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι κάποιες διπλωματικές συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν πιθανοί αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αγοράσουν ρωσικό αέριο και στη συνέχεια να το εξάγουν στην Ευρώπη, ως έναν τρόπο μετριασμού της ευρωπαϊκής αντίθεσης στην επανέναρξη των προμηθεύσεων.
Οι εταιρείες BlackRock, Vanguard και Capital Group κατέχουν από 1-2% της Gazprom.
Η BlackRock, η Vanguard και η Gazprom δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Η Capital Group αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης δεν σχολίασε. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επαναφορά των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.
«Ιστορικό λάθος»
«Ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρέπει να επαναλειτουργήσουμε τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα ήταν ένα ιστορικό λάθος και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Μαΐου.
«Η Ρωσία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής».
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να απαγορεύσουν νέες συμφωνίες σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του 2025 και να τερματίσουν τις εισαγωγές βάσει υφιστάμενων συμφωνιών έως το τέλος του 2027. Το σχέδιο, που θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα, θα απαιτήσει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πλειοψηφία κρατών μελών. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κίνηση αυτή.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι προσβλέπει σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία σύντομα και αναμένει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αναπτύξουν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.