Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει έναν δικό της στρατό και μια εσωτερική αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg. Η πηγή παραμένει ανώνυμη λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της πληροφορίας.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να θέσει αυτό το ζήτημα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη προσεχή συνάντησή τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Εάν συμφωνηθεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να διατηρεί έναν επαρκώς εξοπλισμένο και ανασχεδιασμένο στρατό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της, τότε ο Πούτιν θα αναγκαστεί να απορρίψει τον στόχο της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να ασκήσει πίεση και στο Κρεμλίνο για κάποιες παραχωρήσεις, καθώς μέχρι τώρα έχει κατηγορηθεί ότι ασκεί πίεση μόνο στο Κίεβο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει διαρκέσει πλέον τέσσερα χρόνια.
Οι επικριτές επισημαίνουν ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ φαίνεται να ευνοούν τη Ρωσία, όπως καταδεικνύει η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαταλειφθούν οι ουκρανικές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επιστροφή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ο οποίος κατελήφθη από τη Ρωσία στην αρχή της εισβολής το 2022. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, η εγκατάσταση θα τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για τη διαχείριση της ενέργειας και θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, όπως αναφέρει το Bloomberg.