Η κυβέρνηση του Τραμπ αυξάνει την πίεση στα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με πιο πρόσφατη κίνηση τον αποκλεισμό ξένων φοιτητών από το Χάρβαρντ. Αυτή η ενέργεια είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναμόρφωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που καθοδηγείται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η υπουργός Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε την Πέμπτη την εντολή για την ακύρωση του προγράμματος εγγραφής διεθνών φοιτητών στο Χάρβαρντ, τονίζοντας ότι οι ήδη εγγεγραμμένοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα ιδρύματα για να διατηρήσουν τη νομική τους κατάσταση.
Σε δηλώσεις της στο Fox News, είπε: «Αυτή είναι μια προειδοποίηση σε κάθε άλλο πανεπιστήμιο: προσέξτε».
«Προσέξτε, γιατί έχουμε σκοπό να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προγράμματα προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου οι φοιτητές μπορούν να μαθαίνουν, να είναι ασφαλείς και να μην υφίστανται διακρίσεις λόγω φυλής ή θρησκείας», πρόσθεσε.
Η Νόεμ κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι «υποστηρίζει τη βία και τον αντισημιτισμό και συνεργάζεται με το ΚΚ Κίνας».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε τον αντισημιτισμό ή συνεργασίες με οργανώσεις που μισούν την Αμερική και προωθούν τη βία. Θα το σταματήσουμε».
Το Χάρβαρντ απέρριψε την απόφαση ως παράνομη και δήλωσε ότι είναι «πλήρως δεσμευμένο» να διατηρήσει «τη φιλοξενία διεθνών φοιτητών και ερευνητών».
Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ στα ελίτ πανεπιστήμια για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της και κινδυνεύουν με απώλεια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγών.
Ενώ ο επίσημος στόχος της διοίκησης είναι η εξάλειψη του αντισημιτισμού, ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την αντιστροφή φιλελεύθερων τάσεων, την αυστηροποίηση πειθαρχικών μέτρων και την αλλαγή της σύνθεσης φοιτητών και διδακτικού προσωπικού.
Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης σχετικά με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, οδηγώντας σε αναστολή επιχορηγήσεων ύψους 2 δισ. δολαρίων και στην έναρξη διαδικασιών για την αναμόρφωση του φορολογικού του καθεστώτος.
Στο μεταξύ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια επανέκτησε 400 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις αφού αποδέχθηκε μέρος των απαιτήσεων.
Και άλλα κορυφαία ιδρύματα, όπως το Κορνέλ, το Νορθγουέστερν, το Μπράουν και το Πρίνστον, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για πιθανές περικοπές.
Αντιμέτωποι με αυτές τις απειλές, μέλη του διδακτικού προσωπικού από πολλά πανεπιστήμια της Ακαδημαϊκής Συμμαχίας Big Ten ζητούν από τις διοικήσεις τους να εξετάσουν τη δυνατότητα υπογραφής κοινού συνεργατικού συμφώνου.
Ο Tyler Coward, νομικός σύμβουλος για κυβερνητικά θέματα στο Foundation for Individual Rights and Expression, δήλωσε σε email προς το Axios: «Αυτό είναι σχέδιο υποταγής στην κυβέρνηση».
«Τα ιδρύματα πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους τώρα ή να ρισκάρουν να μην τα αποκτήσουν ποτέ ξανά», πρόσθεσε.