Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της διπλωματικής τους παρουσίας στην Αφρική, στο πλαίσιο μιας «συνολικής αναδιοργάνωσης» του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με προσχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το έγγραφο προβλέπει ότι η αναδιοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, με στόχους όπως «η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις αποστολές, η αύξηση της διεθνούς επιρροής των ΗΠΑ, η μείωση των δαπανών, των απάτων και των καταχρήσεων» και «η ευθυγράμμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την στρατηγική προτεραιότητας Πρώτα η Αμερική».
Το προσχέδιο, που δημοσιεύθηκε από την New York Times, διαψεύστηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. «Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις (fake news),» δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο Χ, προσθέτοντας ότι η εφημερίδα έχει πέσει «θύμα μιας ακόμα φάρσας».
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιήλθε και σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, περιλαμβάνει κυρίως την κατάργηση τμημάτων που ασχολούνται με θέματα κλιματικής αλλαγής, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η αναδιοργάνωση της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις περιοχές: Ευρασία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Ασία-Ειρηνικό.
Το γραφείο Αφρικής θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα «γραφείο ειδικού απεσταλμένου για αφρικανικά ζητήματα», το οποίο θα υπάγεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, αντί του υπουργείου Εξωτερικών.
«Όλες οι μη απαραίτητες πρεσβείες και τα προξενεία στην υποσαχάρια Αφρική θα κλείσουν» και όποιες διπλωματικές αποστολές απομείνουν θα υπάγονται στον ειδικό απεσταλμένο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά, θα μειωθεί, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αναφέρει τον Καναδά ως «51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία δήλωση σχετικά με το σχέδιο. Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές αμερικανικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν πιθανές περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, που μπορεί να οδηγήσουν στη διακοπή της χρηματοδότησης διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.