Αναταραχή επικρατεί στα πληρώματα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), καθώς πολλοί από αυτούς είδαν τις φορολογικές τους δηλώσεις να συνοδεύονται από “καμπάνες” που κυμαίνονται από 3.000 έως 7.000 ευρώ. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς να διστάζουν να συμμετάσχουν σε αποστολές του ΠΝ σε περιοχές εκτός Ελλάδας. Δυσάρεστα νέα υπάρχουν και για τις θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), με το ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Το κλίμα στο Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά ανάμεσα σε όσους υπηρετούν στις φρεγάτες, είναι τεταμένο, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή τους από αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES.
Ουσιαστικά, το επίδομα που ανακοινώθηκε πέρυσι ως «καθαρό» για τις Ειδικές Αποστολές, δεν είναι τελικά καθαρό, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εισόδημα και φορολογείται αναλόγως, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές αποδιδόμενες υποχρεώσεις φόρου. Αυτό έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των στρατιωτικών, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν από 3 έως 5 μισθούς στο κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) έχει λάβει αρκετές καταγγελίες από στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε πολεμικές αποστολές και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτους φόρους. Επιπλέον, η αίσθηση αδικίας εντείνεται καθώς οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν απειλές από πυραύλους και drones και η πολιτεία αντί να τους επιβραβεύει, μειώνει ένα ήδη χαμηλό επίδομα των 120 ευρώ.
Η δυσαρέσκεια είναι εκδηλωμένη, με αποτέλεσμα ο αριθμός των διαθέσιμων πληρωμάτων για την επόμενη αποστολή, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, να είναι δραματικά χαμηλός. Ελάχιστοι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν αποστολές σε επικίνδυνες περιοχές.
Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επικρατεί αμηχανία, χωρίς καμία επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση αυτή.
Υπάρχει επίσης το ερώτημα γιατί η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν πίεσε ώστε το Επίδομα Ειδικών Αποστολών να τύχει ίδιου καθεστώτος με το πτητικό επίδομα που λαμβάνουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ή οι ναρκαλιευτές.
Διαμάχη με το υπουργείο
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας την αναβάθμιση των Επαγγελματιών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) σε Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) αντί να απολύονται. Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΝ θα επωφελούνταν από την παραμονή έμπειρων στελεχών που έχουν αποκτήσει πολύτιμη τεχνογνωσία.
Ωστόσο, το υπουργείο δεν προχώρησε ποτέ σε αυτή τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα οι ικανότατοι αυτοί στρατιωτικοί να τίθενται σε αυτοδίκαιη αποστρατεία, στερώντας από το ΠΝ πολύτιμα στελέχη.
Ο νόμος δεν επιτρέπει την παραμονή τους στην υπηρεσία, και γι’ αυτό το ΠΝ ζητούσε την παρέμβαση του υπουργείου για τις απαραίτητες ενέργειες.
Δυστυχώς, καμία ενέργεια δεν έγινε και τώρα το ΠΝ αναγκάζεται να ψάχνει για αντικαταστάτες νέους που δεν ενδιαφέρονται, τους οποίους θα πρέπει να εκπαιδεύσει από την αρχή.
Αδύναμο ενδιαφέρον
Τέλος, ανησυχητικά είναι τα νέα και για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανακοινώσει την πλήρωση 600 θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Απριλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του enikos.gr, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον λιγότεροι από 100 νέοι για αυτές τις θέσεις. Αυτό συνεπάγεται, βάσει εμπειρίας, ότι περίπου το 30% θα απορριφθεί κατά την εξέταση των κριτηρίων. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, το ΠΝ κινδυνεύει να καταγράψει αρνητικό ρεκόρ στην υποβολή αιτήσεων.