Αντιδράσεις προκαλεί το νέο τραγούδι γνωστού τράπερ, το οποίο περιλαμβάνει ακραίους μισαναπηρικούς και μισογυνικούς στίχους. Ο καλλιτέχνης παραδέχθηκε δημοσίως το λάθος του και υποσχέθηκε να αλλάξει τους στίχους. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν τη συγγνώμη του ως ανεπίκαιρη και ως αποτέλεσμα της δημόσιας κατακραυγής.
Η ΕΣΑμεΑ, η οποία αντέδρασε έντονα από την αρχή, απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ζητώντας άμεση σύγκληση για την εξέταση του περιεχομένου του τραγουδιού «POLO», το οποίο η συγκεκριμένη οργάνωση χαρακτηρίζει «επινοήμα».
Σημειώνεται ότι η ΕΣΑμεΑ είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το συγκεκριμένο έργο αναπαράγει και ενισχύει την κουλτούρα μίσους κατά των ατόμων με αναπηρία, αντικειμενοποιεί και προσβάλει τις γυναίκες, παρουσιάζοντας την κακοποίηση και την υποταγή ως φυσιολογικά γεγονότα, ενώ υποβιβάζει την ειδική εκπαίδευση μέσω ειρωνικών και χλευαστικών αναφορών στους μαθητές ειδικών σχολείων».
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι δεν μπορεί να αποκαλείται «τραγούδι» αυτό το δημιούργημα, ενώ παρόμοιοι όροι χρησιμοποιούνται για κλασικά έργα όπως το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη.
«Απαιτείται αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση»
Ο κ. Βαρδακαστάνης πρόσθεσε ότι «Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλάβαινε. Προφανώς το γνώριζε και το έκανε σκοπίμως. Η συγγνώμη του Light δεν είναι αποδεκτή από εμάς, αλλά από το κράτος δικαίου. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας καθώς και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση. Επίσης, ζητήσαμε από το υπουργείο Παιδείας να αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία. Αυτός ο λόγος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να απαγορευτεί.»
Διευκρίνισε ότι «Δεν πρόκειται για λογοκρισία, αλλά για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κάλεσε τον καλλιτέχνη να αποσύρει όχι μόνο τους επίμαχους στίχους, αλλά και το συνολικό έργο.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του ΕΣΡΜ, παρά το γεγονός ότι έχει υποχρεώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4356/2015, για την πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Υποκίνηση διακρίσεων
Στην επιστολή της, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει: «Οι στίχοι αυτοί προάγουν τις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας τους δικούς τους ακροατές, κυρίως εφήβους και νέους, οι οποίοι ενδέχεται να μιμηθούν τέτοιες στάσεις. Η αποδοχή μισαναπηρικών αντιλήψεων δημιουργεί έδαφος για κανονικοποίηση διακρίσεων και μίσους, με αποτέλεσμα να οξύνονται περιστατικά bullying και να διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή.»
«Η τέχνη αξίζει τον σεβασμό όταν υπηρετεί τις αξίες της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».