Η πρόσφατη επίθεση της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο πιθανότατα προκάλεσε ζημιές στο 10% του στόλου στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτερο Γερμανό στρατιωτικό αξιωματούχο.
«Κατά την εκτίμησή μας, περισσότερα από δώδεκα αεροσκάφη, περιλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-95 και TU-22 καθώς και αεροσκαφών επιτήρησης A-50, υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Γερμανός Υποστράτηγος Κρίστιαν Φρόιντινγκ σε ένα podcast στο YouTube.
Τα εν λόγω αεροσκάφη A-50, που λειτουργούν παρόμοια με τα AWACS του ΝΑΤΟ και παρέχουν εναέρια εποπτεία, πιθανόν να μην ήταν επιχειρησιακά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, σύμφωνα με τον στρατηγό, ο οποίος συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια του Βερολίνου προς το Κίεβο και έχει στενή επαφή με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
«Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή η χρήση τους ως ανταλλακτικών. Αυτή είναι μια σημαντική απώλεια, καθώς υπάρχουν ελάχιστα από αυτά τα αεροσκάφη», πρόσθεσε. «Όσον αφορά τον στόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών, το 10% του έχει υποστεί ζημιές κατά την επίθεση σύμφωνα με την εκτίμηση μας».
Αμερικανικές Εκτιμήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η ριψοκίνδυνη επίθεση της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησε έως και 20 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, προκαλώντας καταστροφή σε περίπου 10 από αυτά, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μ spoke στο Reuters. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνια για να αντικαταστήσει τα επηρεαζόμενα αεροπλάνα.
Παρά τις απώλειες, ο Φρόιντινγκ δεν αναμένει άμεση μείωση στις ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το 90% του στόλου των στρατηγικών της βομβαρδιστικών, ικανών να εκτοξεύουν βαλλιστικούς και κρουζ πυραύλους, εκτός από την πραγματοποίηση αεροπειρατικών επιθέσεων.
«Φυσικά, υπάρχει μια έμμεση επίδραση, καθώς τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερες πτήσεις, κάτι που θα τα φθείρει πιο γρήγορα, ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός ψυχολογικός αντίκτυπος».
Ο Φρόιντινγκ ανέφερε ότι η Ρωσία ένιωθε ασφαλής στην εκτενή περιοχή της, που εξηγεί και την ελλιπή προστασία των αεροσκαφών.
100 Χιλιόμετρα από τη Μόσχα
«Μετά από αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση, αυτό δεν ισχύει πια. Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Φρόιντινγκ, η Ουκρανία επιτέθηκε σε δύο αεροπορικές βάσεις περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τη Μόσχα, καθώς και στις βάσεις Όλενια στην περιοχή Μούρμανσκ και Μπελάγια, χρησιμοποιώντας drones που εκπαιδεύτηκαν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
Μια πέμπτη επίθεση στην αεροπορική βάση Ουκράινκα κοντά στα κινεζικά σύνορα απέτυχε, πρόσθεσε.
Τα βομβαρδιστικά που πλήγηκαν ήταν μέρος της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας, που επιτρέπει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από αέρος, θάλασσας και εδάφους.