Sure! Here’s a rewritten version of the content:
—
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι συζήτησε θέματα σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, αποκαλώντας τη συνάντησή τους την καλύτερη που έχουν ποτέ.
Σε δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι τόνισε ότι συμφώνησαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 30 ημερών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα ήταν το κατάλληλο πρώτο βήμα για την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η απάντησή του ήταν «πολύ δυνατή», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, επισήμανε ότι η σημαντική συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, 30 Απριλίου, είναι αμοιβαία επωφελής, διευκολύνοντας την Ουκρανία να προστατεύσει μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις, όπως και το έδαφός της και τον λαό της.
Η συμφωνία, που προώθησε έντονα ο Τραμπ, θα παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ουκρανικά ορυκτά και θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας στη συμφωνία, ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία παραμένουν ένα από τα κύρια αιτήματα του Κιέβου προς τους συμμάχους του από την αρχή του πολέμου, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή πριν από πάνω από τρία χρόνια.
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τα αντιαεροπορικά συστήματα. Του είπα για τον αριθμό που χρειαζόμαστε — μου απάντησε πως εργάζονται πάνω σε αυτό και ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η συμφωνία για τα ορυκτά επιτεύχθηκε ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν αύξηση ανησυχίας λόγω της αδυναμίας της Μόσχας και του Κιέβου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.
Το Κίεβο υποστηρίζει χωρίς προϋποθέσεις μια κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συμφωνεί επί της αρχής, αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση πριν από την υλοποίηση.
Απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας για τριήμερη εκεχειρία γύρω από την 9η Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι είναι ανοιχτός εφόσον η εκεχειρία διαρκέσει 30 ημέρες.
Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ουκρανία, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ξένων αξιωματούχων που προγραμματίζουν να παραβρεθούν στην παραδοσιακή παρέλαση νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας εκείνη την ημέρα. Μπορεί να συμβούν πυρκαγιές και εκρήξεις, και στη συνέχεια να κατηγορηθούμε εμείς», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
—
Feel free to ask for any further modifications!