Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ζήτησε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας να διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο σχετικά με την πρόσφατη διακοπή ρεύματος που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τη Δευτέρα.
«Ζητάμε μια πλήρη έρευνα για τις αιτίες του μπλακ άουτ. Χρειαζόμαστε άμεσες και σαφείς απαντήσεις», δήλωσε. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέκλεισε την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, υποδεικνύοντας ότι υπήρξε «πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ισπανία, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ισπανική ηλεκτρική εταιρεία.
Ο Μοντενέγκρο ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για την αξιολόγηση τρόπων αποφυγής παρόμοιων λαθών στο μέλλον.
Το μπλακ άουτ ανέδειξε τις ευαισθησίες των πολιτών καθώς και την ευπάθεια των υποδομών, σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η έκταση της διακοπής ρεύματος αποκάλυψε τις αδυναμίες των υπηρεσιών που δεν είχαν εφεδρικά σχέδια και μέσα λειτουργίας. Μόνο τα νοσοκομεία και κάποια δημόσια κτίρια με γεννήτριες μπόρεσαν να διατηρήσουν τη λειτουργία τους, ενώ ούτε το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, ούτε πολλά κέντρα υγείας ήταν έτοιμα για αυτή την κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Επείγουσας Νοσοκομειακής Βοήθειας, Rui Lázaro, ανέφερε στην εφημερίδα Público ότι οι κλήσεις για ασθενοφόρα χρειάστηκαν έως και 40 λεπτά για να απαντηθούν.
Από το πρωί της Τρίτης, η Πορτογαλία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Τα μετρό λειτουργούν ξανά, αν και με καθυστερήσεις. Τα σχολεία επίσης άνοιξαν και τα νοσοκομεία προσπαθούν να επανακαθορίσουν τις αναβληθείσες ιατρικές διαδικασίες. Μέχρι τις 9:30 π.μ., όλα τα 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση, με μόνο 800 σπίτια να παραμένουν χωρίς ρεύμα λόγω άλλων διακοπών.
Αναμένεται και προεκλογικό ντιμπέιτ μεταξύ του Μοντενέγκρο και του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Πέδρο Νούνο Σάντος, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το βράδυ.
Παρά το γεγονός ότι το μπλακ άουτ συνέβη τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν χρησιμοποίησαν το θέμα ως προεκλογικό επιχείρημα, εκτός από τον ακροδεξιό ηγέτη Αντρέ Βεντούρα, ο οποίος ζήτησε άμεση διερεύνηση.
«Βρισκόμαστε σε ενεργειακή κρίση λόγω της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας, εξαιτίας πολιτικών δύο κομμάτων που μας πιέζουν να υπογράψουμε συμβόλαια με παραγωγούς και έχουν προκαλέσει αυτήν την εξάρτηση από την Ισπανία», δήλωσε ο Βεντούρα.
Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το πιο επηρεασμένο από την διακοπή, οι λειτουργίες άρχισαν σήμερα, ωστόσο διαπιστώθηκαν συνεχείς καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, με περίπου τριάντα να αναστέλλονται.
Η ειδική άδεια προς τις αεροπορικές εταιρείες να λειτουργούν τη νύχτα δεν έλυσε το πρόβλημα των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την αναστολή αναχωρήσεων την προηγούμενη ημέρα.
Η ANA, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, δεν έδωσε εξηγήσεις για τις περιορισμένες υπηρεσίες στο Πόρτο και στο Φάρο σε αντίθεση με την Λισαβόνα.
Ο υπουργός Υποδομών, Μιγκέλ Πίντο Λουζ, δήλωσε ότι η εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς σε “δύο ή τρεις ημέρες”.