Λίγο μετά τις 6:45 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων και του Τιμίου Προδρόμου στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε η αναβίωση ενός από τα πιο μοναδικά και συγκινητικά πασχαλινά έθιμα της ορθόδοξης παράδοσης: η τελετή της Πρώτης Ανάστασης.
Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του Ευαγγελίου και την εξ lighting των φώτων του ναού, οι πιστοί γίνονται μάρτυρες μιας εντυπωσιακής αναπαράστασης – γνωστή ως «σεισμός».
Αυτή η αναπαράσταση δεν αφορά κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι μια συμβολική εικόνα της Ανάστασης του Χριστού, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, η γη σείστηκε και ο λίθος του Τάφου κυλίστηκε, αποκαλύπτοντας το κενό μνημείο.
Το συγκεκριμένο έθιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θρησκευτική ταυτότητα του νησιού, όπως αναφέρει το zantetimes.gr.
Στην εικονογραφική παράδοση της Ζακύνθου, ο Αναστημένος Χριστός απεικονίζεται να βγαίνει από τον Τάφο, κρατώντας μια σημαία – σύμβολο της νίκης κατά του θανάτου.
Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, για να ενισχυθεί η δραματικότητα της στιγμής, μεγάλοι σιδερένιοι ντενεκέδες μεταφέρονται έξω από τον ναό, όπου οι πιστοί τους χτυπούν με μεταλλικές ράβδους, δημιουργώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο.
Την ίδια στιγμή, πυροτεχνήματα και δυναμιτάκια προσθέτουν στην αίσθηση ότι η περιοχή πάλλεται, σαν να αναταράσσεται από τη δύναμη της Ανάστασης.
Περισσότερο από μια εντυπωσιακή αναπαράσταση, η Πρώτη Ανάσταση αποτελεί για τους Ζακυνθινούς μια βαθιά βιωματική έκφραση της πίστης και της νίκης. Είναι όχι μόνο μια παράδοση, αλλά και ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας, υπενθυμίζοντας πανηγυρικά τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου.