Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και ο επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους, υπεύθυνος για την άμυνα, προτείνουν στις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στρατηγικές συμμαχίας και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με ένα σχέδιο που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.
Το προσχέδιο μιας λευκής βίβλου για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφασίσουν να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη διάθεση κρίσιμων εξαρτημάτων για τις στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτές οι εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι αναγκαίες ικανότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της στρατηγικής ενίσχυσης της καταδεικνύουν πόσο οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στους συμμάχους τους μέσω της θέσης τους ως προμηθευτές όπλων.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, η προμήθεια όπλων και η παροχή στρατιωτικών πληροφοριών προς το Κίεβο διακόπηκαν, λόγω των αντιρρήσεων της Ουκρανίας σε αμερικανικά αιτήματα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, καθώς επίσης και την έλλειψη υπογραφής για συμφωνία προμήθειας πρώτων υλών.
Αυτό γέννησε ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ ίσως περιορίσουν ή σταματήσουν την παροχή στρατιωτικών συστημάτων στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ιδίως σε περιόδους σύγκρουσης ή διαφωνίας.
Η προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα αεροσκάφη F-35A Lightning II της Lockheed Martin — 35 από τα οποία παρήγγειλε η Γερμανία πριν από τρία μόνο χρόνια — προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.
Για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Ευρώπης, οι Κάλας και Κουμπίλιους προτείνουν τη θέσπιση οδηγιών που θα προτεραιοποιούν την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές.
Επιπλέον, η ΕΕ σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχέδιο.