Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε εχθρό της Ρωσίας, συνιστώντας άμεση απειλή για την ασφάλειά της, και ότι η Μόσχα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Ουκρανίας στην ένωση.
Η Ρωσία εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή της στην προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτέλεσε μία από τις αφορμές για την απόφαση να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας το 2022.
Ωστόσο, στο παρελθόν η Ρωσία ήταν πιο επιφυλακτική ως προς την προοπτική ένταξης του Κιέβου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2022 ότι η Ρωσία «δεν έχει τίποτα εναντίον» της και το Κρεμλίνο είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι η ένταξη στο μπλοκ ήταν κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εξελιχθεί από ένα οικονομικό μπλοκ που προάγει την ειρήνη σε έναν πολιτικοποιημένο αντιρωσικό οργανισμό που αποκτά όλο και περισσότερες στρατιωτικές διαστάσεις.
«Η Ε.Ε. αποτελεί πραγματική απειλή, όπως και το ΝΑΤΟ»
«Σήμερα οι Βρυξέλλες είναι ένας πραγματικός εχθρός της Ρωσίας. Στην τρέχουσα μορφή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι λιγότερη απειλή για εμάς από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.
Πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο να υποστηρίζουμε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει την ελευθερία να «ενταχθεί σε ότι επιθυμεί» εκτός από το ΝΑΤΟ.
«Η ΕΕ, γεμάτη όπλα, αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία. Έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον όσο παραμένει η τρέχουσα στάση της απέναντί μας», πρόσθεσε. «Αυτή η ιδέα της Ουκρανίας στην ΕΕ συνιστά κίνδυνο για τη χώρα μας».
Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ λίγο μετά την αρχή του πολέμου το 2022 και της παραχωρήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας αργότερα εκείνο το έτος.
Συνεργασία με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες
Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και ορισμένων χωρών της ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθεί. Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες, αλλά οι κεντροευρωπαϊκές γειτονικές χώρες Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τον Πούτιν από την αρχή του πολέμου.
Πηγή: Reuters