Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε χθες ικανοποιημένος από την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων ανάπτυξης της εταιρείας.
Μιλώντας στους αναλυτές, ανέφερε ότι είναι εφικτό φέτος να επιτευχθεί EBITDA ύψους 180 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 83,9 εκατ. το 2024) και 430 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Μετά την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις (ανακοίνωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα), καθώς και του χαρτοφυλακίου ακινήτων από την Prodea, διαδικασίες που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα προχωρήσει σύμφωνα με τους στόχους, ίσως ακόμη και νωρίτερα, όπως δείχνουν οι συζητήσεις με τους επενδυτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα πάνω των οικονομικών προβλέψεων.
«Έχουμε αποδείξει ότι κρατάμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Όμιλος σχεδιάζει να προσφέρει «σοβαρό μέρισμα» στους μετόχους από το 2026. «Δίνω μια πιθανότητα για μέρισμα και για τη χρήση του 2025, αλλά αν είναι μικρό, θα το αποφύγουμε» σημείωσε.
«Παράγουμε αξία αυτή τη στιγμή και οι μέτοχοι θα το αντιληφθούν με τη μορφή μερίσματος από το 2026» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Aktor, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε:
Στον τομέα των ακινήτων, η Aktor επικεντρώνεται μόνο στις σταθερές ταμειακές ροές και δεν σκοπεύει να εισέλθει στην ανάπτυξη ακινήτων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε την αγορά επιπλέον ποιοτικών ακινήτων εισοδήματος.
Το ενδιαφέρον για εξαγορές παραχωρήσεων επεκτείνεται πέρα από την Άκτωρ Παραχωρήσεις, με διαπραγματεύσεις για άλλες δύο παραχωρήσεις, μία από τις οποίες μπορεί να κλείσει εντός του μήνα.
Σχετικά με το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που διαθέτουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ανέφερε ότι αν προκύψουν ζητήματα, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες, και ορισμένα έργα να εκτελούνται π.χ. σε 5 χρόνια αντί για 3. Ωστόσο, εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, το ανεκτέλεστο στις κατασκευές θα αρχίσει να μειώνεται.
Αναφορικά με την επέκταση σε άλλες χώρες πέρα από τη Ρουμανία, δήλωσε ότι όσο η κατασκευή στην Ελλάδα έχει αυξημένο ανεκτέλεστο, η Aktor θα παραμείνει στη Ρουμανία και θα συμμετάσχει και στους τομείς των παραχωρήσεων εφόσον αποτελούν κυβερνητική επιλογή. Προσέθεσε ότι όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες, η Ρουμανία μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για δραστηριότητες στην Ουκρανία.