Η πρόοδος της Τουρκίας στην πορεία για ένταξη στην Ε.Ε. και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθούν σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, θα εξεταστεί το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Απριλίου 2025.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να επαναληφθεί, αν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κατάσταση.
Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τη δέσμευσή της στην ένταξη στην Ε.Ε., το ψήφισμα τονίζει το παρατηρούμενο χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τις ευρωπαϊκές αξίες, καθώς οι νόμοι και τα μέτρα που περιορίζουν το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν σε ισχύ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παραμείνει στάσιμες από το 2018.
Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται εκτενώς στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς και στη μείωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μέσω των συλλήψεων δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και της απομάκρυνσης εκλεγμένων δημάρχων από τα καθήκοντά τους.
Περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος για casus belli και Κύπρο
Το σχέδιο δίνει έμφαση στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας της Τουρκίας και των σχέσεων καλής γειτονίας με άλλες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση και την θετική δυναμική στην περιοχή, καθώς και το κλίμα επαναπροσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
«Εκφράζει τη λύπη του για την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως μέσω της προώθησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέρεται στο σχέδιο.
«Παρά τη σημαντική μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023, καθώς και οι συστηματικές παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες από τουρκικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί την επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (casus belli) στα 12 ναυτικά μίλια», τονίζεται στο κείμενο.
Επιπλέον, αναφέρεται στις αντιρρήσεις που εκφράζει η Τουρκία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την προγραμματισμένη Great Sea Interconnector. «Η Τουρκία έχει αποδειχθεί ότι επιδιώκει να παρεμποδίσει την υλοποίηση του Great Sea Interconnector, ενός έργου κοινού συμφέροντος, και προχωρά σε σχέδια για παράνομη ηλεκτρική διασύνδεση με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου», αναφέρεται στο σχέδιο.
Αναφορικά με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο ορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο, σημειώνεται ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, «δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».