Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν να ιδρύσουν Ειδικό Δικαστήριο για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα, Κάγια Κάλας, κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων στο Λβιβ. Στην ίδια συνάντηση εγκρίθηκε κονδύλι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία.
«Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος για τα εγκλήματά του», δήλωσε η Κάγια Κάλας από το Λβιβ. «Το μήνυμα είναι κρίσιμο. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Κεντρική Ομάδα, αλλά και άλλες που στηρίζουν τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να ενωθούν και να στηρίξουν το ειδικό Δικαστήριο», πρόσθεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στο «Χ».
Η συμφωνία για τη δημιουργία του δικαστηρίου υπεγράφη από την Κάγια Κάλας και τον Επίτροπο Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου, Μάικλ Μακ Γκραθ. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Άντριι Σιμπίχα, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ και υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που επισκέφθηκαν το Λβιβ μετά από άτυπη Σύνοδο στην Βαρσοβία. Μεταξύ τους, οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία καθώς και ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Λάμι. Το ειδικό δικαστήριο υποστηρίζεται επίσης από τον Καναδά.
Η Κεντρική Ομάδα, που ενέκρινε τη Διακήρυξη για τη δημιουργία του δικαστηρίου, αποτελείται από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο στις 13-14 Μαΐου 2025, θα είναι το επόμενο βήμα για την επίσημη ίδρυση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Το ειδικό δικαστήριο για «εγκλήματα επίθεσης» θα συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο έχει ήδη εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για αρκετούς Ρώσους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αναφορικά με την αποδέσμευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τόκους που θα προκύψουν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ.
Η Δύση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 235 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή του πολέμου το 2022, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τόκους από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.