Ο στόχος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή (25/4), στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η συντονισμένη προετοιμασία των αρμόδιων φορέων για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου. Η σύσκεψη υπήρξε υπό την ηγεσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και του Υφυπουργού Εσωτερικών, υπεύθυνου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι «πέρυσι, στη Δυτική Μακεδονία, καταγράφηκαν 175 πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν 9.000 στρέμματα – ένας αριθμός υπερβολικά υψηλός συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι σημαντικές πυρκαγιές στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, στις περιοχές Πολυμύλου και Πετρανών. Είναι, επομένως, κρίσιμη η προετοιμασία μας, ο συστηματικός συντονισμός, καθώς και η υλοποίηση κάθε αναγκαίας προληπτικής δράσης για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την πύρινη απειλή».
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι «μπορούμε να μειώσουμε τις πυρκαγιές και να περιορίσουμε τις συνέπειές τους μόνο με σωστή πρόληψη και συνεχή ετοιμότητα. Αξιοποιώντας τα διδάγματα από τις προηγούμενες χρονιές, τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς εκπαιδεύεται, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση της ακαδημαϊκής κοινότητας και σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, καθώς και με την Πολεμική Αεροπορία για ζητήματα αεροπυρόσβεσης. Επίσης, εκπαιδεύουμε τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Κέντρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική καταγραφή και μεταφορά της κατάστασης στο ΕΣΚΕΔΙΚ».
Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι φέτος στη Δυτική Μακεδονία θα ενσωματωθούν στον αγώνα κατά των πυρκαγιών 548 άνδρες και γυναίκες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προερχόμενοι από το μόνιμο προσωπικό, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες.
«Η συμβολή των εθελοντών μας είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Θέλουμε να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, προκειμένου να στηρίξουν από την αρχή το έργο της Πυροσβεστικής στην εκκίνηση και τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Έτσι, για φέτος στην Δυτική Μακεδονία θα έχουμε 125 ενεργούς εθελοντές του ΠΣ, 64 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και επιδιώκουμε να έχουμε επιπλέον 52 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 8 συνολικά εθελοντικές ομάδες» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας: «Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει γίνει στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στις δασικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Χάρη στα προγράμματα AntiNero 1,2,3 και 4, έχουν διατεθεί 6 εκ. ευρώ για καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών».
Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αναβαθμισμένης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την οργάνωση προληπτικών απομακρύνσεων πολιτών, καθώς και του ΕΚΑΒ για διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών όταν απαιτείται.
Κλείνοντας, επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή απαιτεί διαρκή προσοχή και ετοιμότητα. Οι καταστροφές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, όμως έχουμε καθήκον να αποφύγουμε τις ανθρώπινες απώλειες και να περιορίσουμε τις ζημιές, προστατεύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις περιουσίες και το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής μας σύσκεψης».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, οι Βουλευτές Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος, Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κιοσές, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δασαρχείων, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.