«Η χρηματοοικονομική προοπτική της Ελλάδας για το κοντινό μέλλον παραμένει θετική, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ συνεχίζει να δείχνει ισχυρή ανάπτυξη», αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας για το άμεσο μέλλον είναι ενθαρρυντική, με το πραγματικό ΑΕΠ να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλή γραμμή, αγγίζοντας το 2,1% το 2025. Οι επενδύσεις θα παραμείνουν κεντρικός παράγοντας ανάπτυξης, με τη στήριξη έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει σταθερή, ενισχυόμενη από τη θετική εξέλιξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Με τη σταθεροποίηση των διεθνών ενεργειακών τιμών, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος, εξαιτίας των ανατιμήσεων στις υπηρεσίες και των αυξήσεων στους μισθούς.
Το τραπεζικό σύστημα έχει ενδυναμωθεί περισσότερο, βασισμένο στη βελτίωση των ισολογισμών του. Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στις συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να έχει μειωθεί κοντά στο 3%.
Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλή κερδοφορία, γεγονός που, σε συνδυασμό με την έκδοση κεφαλαιακών εργαλείων, έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα διαθέσιμα αποθέματα να ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι για την αναπτυξιακή προοπτική είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τείνουν να αυξάνονται, επισημαίνουν. Πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις κύριες χώρες της Ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.
Διευκρινίζουν ωστόσο ότι «η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές. Μια ισχυρότερη και πιο επίμονη από το αναμενόμενο αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, πιθανώς επιδεινούμενη από διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.»