Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκδήλωση μιας σημαντικής δράσης του ΕΣΠΑ, η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του enikonomia, η δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να τυποποιήσουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, να δημιουργήσουν την «ταυτότητα» τους και να ενισχύσουν την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα επιδότησης έως 200.000 ευρώ. Επιλέξιμες είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον τομέα της μεταποίησης και των συνοδευτικών υπηρεσιών. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο ορίζεται στις 80.000 ευρώ.
Δικαιούχοι και ποσοστά επιδότησης
Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 40% έως 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, εφόσον κατατεθεί αποδεικτικό αύξησης των εξαγωγών της επιδοτούμενης επιχείρησης. Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον πιο υψηλό τζίρο που έχει επιτευχθεί σε μία από τις τρεις πιο πρόσφατες διαχειριστικές περιόδους, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 200.000 ευρώ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της ένταξης στο πρόγραμμα. Η δράση προάγει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την προώθηση των προϊόντων τους σε εμπορικές εκθέσεις εκτός Ελλάδας.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν εκείνες για το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες, καθώς και δαπάνες για λογισμικό προβολής, προώθησης και δικτύωσης, καθώς και έμμεσες δαπάνες. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη φυσικού φακέλου δικαιολογητικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).