Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι η πρόσφατη ψήφιση του αυστηρότερου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα επιφέρει σημαντική μείωση των τροχαίων παραβάσεων και τελικά των θανόντων στην άσφαλτο. «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αναρχία,» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Μεταφορών να αντιλαμβάνονται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου απαιτεί περισσότερα από μια απλή ψήφο.
Σπύρος Μουρελάτος – Πηγή: Realnews
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να προετοιμάσουν έγκαιρα τις αναγκαίες ενέργειες. Η Realnews αποκαλύπτει τα ψηφιακά εργαλεία της κυβέρνησης, που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα του νέου ΚΟΚ και θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για δύο παράλληλα και συμπληρωματικά έργα: την εγκατάσταση περισσότερων από 2.800 καμερών και τη σύνδεσή τους με ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι 2.888 κάμερες αναμένονται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Από αυτές, οι 2.000 θα τοποθετηθούν σε αστικές οδούς, με βάση τον χάρτη των ατυχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ 500 κάμερες θα ενσωματωθούν στα λεωφορεία της ΟΣΥ για την παρακολούθηση των λεωφορειολωρίδων, με κάποιες ήδη σε λειτουργία σε ορισμένα λεωφορεία του Λεκανοπεδίου. Οι υπόλοιπες 388 βρίσκονται υπό ανάπτυξη από την Περιφέρεια Αττικής.
Στη δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η κάλυψη των εθνικών οδών και περιοχών με υψηλή τουριστική κίνηση. Παράλληλα, το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει μια πλατφόρμα για την καταγραφή όλων των τροχαίων παραβάσεων, τη διασύνδεση με δημόσιες βάσεις δεδομένων, την ψηφιακή αποστολή κλήσεων στους πολίτες μέσω email ή SMS, την ηλεκτρονική ένσταση, και την άμεση πληρωμή προστίμων.
Διαχείριση πινακίδων
Το σχέδιο περιλαμβάνει ότι οι κάμερες θα «διαβάζουν» τις πινακίδες, θα αναγνωρίζουν τον τύπο του οχήματος, θα εντοπίζουν την μη χρησιμοποίηση ζώνης ασφαλείας ή κράνους, και θα μετρούν την ταχύτητα. Θα καταγράφουν παραβάσεις όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Οι παραβάσεις που θα ελέγχονται περιλαμβάνουν τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση και την επικίνδυνη οδήγηση.
Με το νέο σύστημα, οι οδηγοί θα ειδοποιούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας gov.gr ή του Wallet. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων μέσω βίντεο, την ασφαλή μεταφορά τους, την αξιολόγηση, την αποστολή κλήσεων και τη διαδικασία ένστασης. Μέσω ενός διαφανή συστήματος ελέγχου και ποινών, επιδιώκεται η μείωση των παραβάσεων και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι φυσικοί έλεγχοι, ενώ το νέο σύστημα απαντά στο πρόβλημα της περιορισμένης προσωπικού. Η εμπλοκή της ΑΑΔΕ αναμένεται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα, καθώς έως τώρα τα πρόστιμα μπορούσαν να καθυστερήσουν μέχρι και δέκα χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την αύξηση των τροχαίων παραβάσεων τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερα υψηλό αντίκτυπο στους νέους. Με ορίζοντα το 2030, στοχεύει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου παραβάσεων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που θα συνδέει την Ελληνική Αστυνομία, τον ΟΑΣΑ και άλλους φορείς.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews